
Ako noću sanjate sve slasne zalogaje koji su na popisu neprijatelja vitkosti, proučite male trikove, uživajte u jelu i nećete se udebljati ni grama
Počnite s malom provjerom: pregledajte hladnjak i kuhinjske ormariće, sigurno ćete pronaći barem nekoliko namirnica koje su na popisu ljutih neprijatelja vitkosti. Nemojte ih baciti jer nutricionisti poručuju da odricanjem nećete postići željenu tjelesnu težinu.
Dapače, postići ćete suprotno – stežući remen poremetit ćete prirodne funkcije organizma i postići jo-jo efekt. Istraživanja su pokazala da u 85 posto slučajeva rezultati strogih, izgladnjujućih dijeta traju samo nekoliko tjedana, nakon toga metabolizam se usporava i nakon otprilike šest mjeseci vraćamo se na početnu, ili čak veću tjelesnu težinu.
Kako vas više ne bi mučila savjest, dovoljno je usvojiti neka jednostavna pravila i nekoliko malih trikova i primjenjivati ih svakodnevno. To će vam pomoći da uživate u tjestenini, slatkišima, pa čak i u hamburgeru, a da u pitanje ne dovedete vitki stas.
Da tjestenini
Dugo je nije bilo u popularnim dijetama. To je uistinu grijeh jer 150 g kuhane tjestenine sadrži 1 g masnoća, 7 g bjelančevina, 40 g škroba i 180 kalorija. Dakle, tjestenina je niskokalorična, dragocjena pomoć u održavanju vitkosti.
Jedite integralnu tjesteninu od nerafiniranih zrna. Jedna porcija osigurava 20% dnevno preporučene količine vlakana. Osim što poboljšava rad crijeva, integralna tjestenina bogatijeg je okusa, bolje podnosi kuhanje i upija manje umaka. Izbjegavajte sir i vrhnje u umacima jer 100 g tjestenine s rajčicama sadrži 285 kCal, dok ista količina tjestenine s vrhnjem i jajima sadrži 880 kCal. Prekuhana tjestenina ima veći glikemijski indeks. Nakon kuhanja tjesteninu isperite mlazom hladne vode, isprat ćete višak škroba, tjestenina će biti lakše probavljiva i neće biti ljepljiva.
Idealna porcija: 100-150 g integralne tjestenine.
Ah, prženi krumpirići!
Tijekom prženja u vrelom ulju krumpir upije priličnu količinu masnoće. Ipak, to nije razlog da ih smatrate smrtnim neprijateljima.
Prženi krumpirići da, ali kod kuće i to ne smrznuti, nego svježe pripremljeni. Krumpire ogulite i tanko narežite, pećnicu zagrijte na 220°C. U zdjeli pomiješajte žličicu maslinova ulja s malo crvene paprike, dodajte pripremljene krumpire i dobro promiješajte. Nauljene krumpiriće rasporedite na lim pokriven papirom za pečenje i pecite 25 minuta, povremeno ih preokrenite.
Idealna porcija: najviše 2 krumpira srednje veličine.
Sir u svakoj prilici
Dok jedemo sir, tješimo se da sadrži kalcij, istovremeno znajući da većina sireva sadrži otprilike 50% masne tvari. Neke vrste osim masnoće sadrže i previše soli. Ipak, nemojte izbaciti sir s jelovnika. Umjesto uistinu masnih i slanih sireva odaberite one s manje soli i manje masti, manje fermentirane vrste. Pritom valja znati da su “najopasniji” tvrdi sirevi, sadrže više soli i masnoća od mekih. No ni mekani ni polutvrdi sirevi nisu svi isti. Primjerice gorgonzola i mascarpone imaju veliku kalorijsku vrijednost dok mozzarella i svježi kravlji ili kozji sir sadrže više vode, a manje masnoća. Sir jedite ujutro i u podne ali nikako navečer.
Idealna porcija: 40-60 g.
Omiljeni desert
Slatkiši sadrže brašno, margarin i šećer, oni industrijski pripremljeni sadrže još i razne sirupe, prašak za pecivo, ulja, sol. Zbog toga kriška torte može sadržavati čak 450-500 kalorija!
Prednost dajte voćnim, niskim tortama, 100 g sadrži 100-200 kalorija, voćne torte ubrajaju se u niskokalorične deserte. Ako odaberete onu s manje tijesta, bez kreme, sigurno ste odabrali “dijetnu tortu”. Povremeno si možete dopustiti i “puslice od bjelanaca”, sadrže dosta šećera ali samo 5% masnoće.
Idealna porcija: kriška debljine dva prsta.