
POVREMENO čišćenje organizma od nagomilanih toksina uvijek jekorisno, a ponajviše u siječnju, u prvim danima nove godine, kadavećina ljudi plati danak blagdanskom hedonizmu i prepunom stolu spokojim kilogramom viška i osjećajem krivnje zbog njega.
Mnogi tadaodluče krenuti na dijetu, često birajući izuzetno restriktivne planovemršavljenja, koji brzo padnu u vodu. No, postoji formula – ciljanoponašanje i promišljen izbor hrane – kojom se za samo jedan dan možeregenerirati organizam. Najbolje je za detoks dan izabrati subotu ilinedjelju jer je svaki “post” restriktivan te ga je teško provoditi uznormalnu tjelesnu aktivnost.
Kupka tjera toksine
Rezervirajte, dakle, vrijeme samo za sebe i slijedite neka pravila.Pazeći na odabir i sastav obroka, svoje tijelo možete osloboditi viškatekućine i na taj način brzinski izgubiti jedan do dva kilograma.
Detoks-dan započnite onda kad se spontano probudite. Nije važno štoto neće biti uvijek u isto vrijeme, važno je da od trenutka buđenjaznate da idućih 13 sati radite najbolje za svoj organizam. Odmah nakonbuđenja stanite na vagu i zabilježite težinu. Nakon toga popijte dvadecilitra mineralne vode obogaćene magnezijem. Pripazite da voda budena sobnoj temperaturi, a ne iz hladnjaka.
Oligomineralnom vodom koja pomaže izlučivanju toksina iz tijela ubiti započinjemo čišćenje organizma. Nakon toga napunite kadu vodom i uvodu ulijte nekoliko kapi aromatičnog ulja agruma (naranča, limun,limeta) i par kapi ulja lavande. Prije ulaska u kadu uzmite grubufrotirsku rukavicu i njome odlučno izmasirajte cijelo tijelo. Ponašajtese kao da četkate tijelo od prašine. Time ćete pojačati prokrvljenostkože i ona će upiti više aromatičnih komponenti iz kupke. Nakon što 20do 30 minuta provedete u kupelji, možete krenuti na pripremu prvogobroka – doručka. Doručak neka bude jednostavan (kao i sva jela kojećete taj dan prirediti). Primjerice, dovoljno je da servirate kavu odječma i cikorije (Divka), dodate u nju pola šalice mlijeka s malomasnoće, uzmete dvije kriške prepečenca i namažete ih medom od kadulje.Ovako jednostavan doručak potaknut će rad žuči, jetre i crijeva, a datće vam i dovoljno energije za nastavak dana.
Voćna salata za uvod
Oko 11 sati (ili dva sata nakon buđenja) vrijeme je za biljni čajkoji ćete piti tijekom čitavog dana kad god osjetite žeđ ili se, pak,sami prisjetite popiti nekoliko gutljaja svakih pola sata. Najbolje jepripremiti unaprijed dvije litre čaja od mente, lipe, šipka i brusnica.Čaj pijte nezaslađen.
Oko 12 sati (ili tri sata nakon buđenja) pripremite veliku voćnusalatu, kombinirajući raznovrsno voće po želji. Na kraju dodajte šakuusitnjenih badema, lješnjaka i oraha. Taj će obrok biti izvrstan uvod uposlijepodne, dat će vam dovoljno ugljikohidrata, minerala i vitaminate kvalitetnih masnoća kojima obiluju orašasti plodovi.
Sat vremena nakon voćnog obroka odmorite se uz lagane vježbedisanja. Dišite tako da podižete ošit prilikom udisaja, a izdišetelagano kroz nos. Dobro je zamišljati da svakim izdisajem iz organizmaizlazi “nečist” zrak. Ta se simulacija provodi oko 20-ak puta i svakimizdisajem zamišljajte da je zrak koji iz pluća izlazi čišći. Nakonvježbi disanja možete se nakratko odmoriti, a ako vas svlada san,odspavajte.
Krumpir u kori
Dva sata kasnije vrijeme je za prvi obrok s povrćem. Skuhajte kelj(raštiku, broskvu) i na kuhano povrće stavite dvije žlice maslinovaulja i dvije žlice limunova soka. Uz ovu kupusnjaču servirajte dvakuhana ili u kori pečena krumpira. Na taj način u krumpiru ostajesačuvan najveći dio nutritivnih tvari, a sam krumpir neće utjecati nanaglo oslobađanje glukoze u krv. Količina kupusnjače i krumpira ne bitrebala biti veća od 250 grama.
Sat vremena nakon ovog obroka obroka popijte šalicu crnog čaja uzdodatak nemasnog mlijeka. Crni čaj bogat je vrlo kvalitetnim spojevimakoji djeluju protuupalno, a sadrži i mineral fluor. Uz dodatak mlijekaovaj napitak postaje izvrsno sredstvo za održavanje zdravlja zubi jerunosimo kalcij i fluor u organizam.
Dva sata nakon čaja vrijeme je za lagani večernji obrok koji sesastoji od visokovrijednih bjelančevina. Najbolje je poslužiti posnopureće meso (pureća prsa) koje ste priredili na maslinovu ulju. Uzpuretinu pojedite i dvije kriške prepečenca. Ovaj obrok treba završitinekim fermentiranim mliječnim proizvodom poput jogurta, acidofilnogmlijeka ili kefira. Ako možete nabaviti celer bjelaš (velikestabljike), svakako to učinite jer idealno je servirati sirovi celerkao salatu.
Mirisni čaj za kraj dana
Oko 19 sati popijte čaj od mente sa žličicom meda od kadulje. To jeposljednje jelo i piće prije spavanja. Sat vremena prije odlaska napočinak pripremite si kupku za otklanjanje napetosti u stopalima inogama. Jednostavno stavite šaku krupne morske soli u vruću vodu idodajte 3-4 žlice ulja paprene metvice i ružmarina. Držite noge ukupelji dok se voda ne ohladi. Osjetit ćete olakšanje i vidjeti kakosuvišna voda napušta organizam.
Prije počinka pročitajte neko lagano štivo ili se opustite uz laganuglazbu. Pokušajte otići na počinak ranije, najkasnije oko 22 sata.Prava nagrada slijedi jutro poslije – na jutarnjem vaganju vaša će vagapokazati 1 do 2 kg manje, a vi ćete se osjećati poletno i puni snage.Vrijedi pokušati i zadržati ovaj mali ritual barem do proljeća – jedandan u tjednu – subotu ili nedjelju posvećenu detoksikaciji organizma.