
Djeci, adolescentima, ali i odraslima u zreloj životnoj dobi, mlijeko i mliječni proizvodi pomažu zadovoljiti dnevne potrebe za različitim hranjivim tvarima. Naime, mlijeko je doslovce prebogato zdravim sastojcima.
Za uravnotežen jelovnik
Bogatoje visokovrijednim bjelančevinama, najvažnijim građevnim tvarima organizma. Neophodne su za izgradnju tkiva različitih organa, mišića, živaca, kostiju, kože i sluznica, noktiju i dlaka. Mlijeko olakšava tijelu sve procese izgradnje i razgradnje jer mliječne bjelančevine ljudski organizam prepoznaje kao svoje, odnosno pretvara u vlastitu tjelesnu bjelančevinu.
Osim toga, mlijeko je i izuzetno zdrav izvor energije: masnoće sadržane u mlijeku i mliječnim proizvodima sadrže masne kiseline, kratkolančane i dugolančane, koje se posebno brzo i lakoprobavljaju. Mlijeko sadrži i šećer, laktozu, koji je dugotrajan izvor energije. Laktoza se u crijevima razgrađuje prva, a potom postupno ulaziu krv.
No mlijeko i mliječne prerađevine ipak su najpoznatije i najvažnije kao izvor kalcija. Dovoljna količina kalcija u djetinjstvu i adolescenciji presudna je za zdravlje kostiju u starijoj životnoj dobi. No posljedice nedovoljnog unosa kalcija u djetinjstvu moguće je poprilično dobro nadoknaditi u odrasloj dobi i usporiti slabljenje i propadanje koštane mase. Ali, kalcij nije važan samo za zdrave kosti i zube, važan je za rad živčanih stanica i mišićna tkiva.
Mlijeko skriva i druge važne minerale: magnezij, koji je između ostalog neophodan i za prijenos živčanih podražaja i za pravilan mišićni rad, tecink koji sudjeluje u procesu stvaranja hormona. Kako naše tijelo mnogobolje apsorbira cink iz namirnica životinjskog porijeka nego iz biljnihizvora, to mlijeku daje dodatnu prednost.
No tu nije kraj korisnim sastojcima: mlijeko i svježi mliječni proizvodi sadrže koktel vitamina, posebice vitamine B skupine i vitamin A.
Vitamin A, poznat kao vitamin "oštrog vida", važan je za procese stvaranja i obnavljanja stanica kože i sluznica. Taj vitamin također pomaže obrambenim stanicamau borbi protiv uzročnika raznih bolesti.
Vitamini B skupine su važnii za optimalne procese prerade i iskorištavanja osnovnih hranjivih tvari-bjelančevina, masti i ugljikohidrata, te za pravilan rad živčanog iobrambenog sustava. Značajnu ulogu u izgradnji novih stanica, posebno krvnih, imaju vitamin B12 i folna kiselina. Mlijeko i svježi mliječni proizvodi iznimno su važni za opskrbu organizma vitaminom B 12 kojega prirodno sadrže samo namirnice životinjskog porijekla.
Poboljšava raspoloženje
Mlijekoi mliječni proizvodi izvor su dobrog raspoloženja. Naime, mliječne bjelančevine sadrže triptofan koji je snažan poticaj optimizmu i vedrim mislima. Triptofan se krvlju prenosi u mozak i tamo pretvara u tzv. hormon sreće serotonin koji poboljšava raspoloženje i doprinosi psihičkoj ravnoteži. No serotonin se stvara samo uz prisustvo ugljikohidrata, a oni se u mlijeku i mliječnim proizvodima nalaze u obliku mliječnog šećera. Taj učinak mlijeka se može i pojačati, primjerice dodavanjem meda toplom mlijeku, otuda i savjet za bolji san: prije odlaska na počinak popijte šalicu toplog mlijeka sa žličicom šećera. A odavno je poznato: dobro raspoloženje doprinosi jačanju imuniteta.
I još…
Glatka koža, sjajna kosa, čvrsti nokti: mlijeko sadrži mnogo vitamina i minerala koji su prirodni izvor ljepote. Vitamin E, poznat kao vitamin mladosti, zapravo suzbija štetne učinke slobodnih radikala i pomaže procesu obnove stanica kože. Ali osim kože štiti sve stanice organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala i usporava proces starenja, poboljšavajući otpornost stanica.
Za lijepu kožu potrebni su još vitamin A i vitamin B-biotin.Vitamin A potiče stvaranje novih stanica i regulira rast tkiva, a biotin ima glavnu ulogu kod dijeljenja stanica čime je, između ostalog, odgovoran za obnovu kože, kose i noktiju.