
ČOKOLADA se ubraja među najpopularnije namirnice u svijetu, a bogati izbor njezinih vrsta i okusa zadovoljava sve ukuse
Čokolada je bogata fosforom i magnezijem, a sadrži i veću količinu kalija, željeza i cinka. U 10 dag kvalitetne čiste čokolade s visokim postotkom kakaa ima 54 g ugljikohidrata, 30 g masti, 9 g dijetalnih vlakana i 6 g bjelančevina. Čokolada sadrži i folnu kiselinu, betakaroten, lecitin i vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP. Količine hranjivih tvari ovise i o vrsti čokolade, odnosno o udjelu kakaa i ostalih dodataka: primjerice, čokolada s lješnjacima ili bademima bogatija je vitaminom E, dok čista mliječna sadrži više kalcija.
Što se tiče energetske vrijednosti, 10 dag mliječne čokolade ima oko 550 kalorija. Pozitivan učinak čokolade na ljudsko zdravlje objašnjava se time što sadrži različite antioksidanse. Tamna čokolada sadrži flavonoide, antioksidanse kakvih ima i u brojnim vrstama voća i povrća, u čaju i crvenom vinu. Flavonoidi povoljno djeluju na krvožilni sustav, utječu na smanjenje razine lošeg LDL kolesterola u krvi. No, uzimanje velikih količina čokolade u zdravstvene svrhe ne bi bilo opravdano, smatraju stručnjaci, jer bi se pritom u organizam unijelo previše kalorija i masnoća.
Čokolada je na glasu i kao afrodizijak, a taj imidž vjerojatno duguje tome što, među ostalim, sadrži i tvari triptofan, feniletilamin i anandamid. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina, a lagano topljenje čokolade u ustima potiče lučenje endorfina (i serotonin i endorfin su tzv. hormoni sreće) koje tijelo prirodno proizvodi tijekom vođenja ljubavi.
Feniletilamin je tvar prisutna u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a u moždanim centrima za zadovoljstvo, u kojima se doživljava i orgazam, pretvara se u dopamin. Anandamid je, pak, prirodan opijat.
Mliječna čokolada
Mliječna je čokolada vjerojatno najpopularnija vrsta, proizvodi se uz dodatak mlijeka u prahu. Kvalitetna mliječna čokolada trebala bi imati 40 posto kakaa, no u većini slučajeva udio kakaa iznosi tek nešto više od 20 posto. Mliječne čokolade u masovnoj proizvodnji sadrže velike količine šećera, a često i priličan udio biljnog ulja kojim se zamjenjuje skuplji kakao maslac.
Gorko-slatka čokolada
Kvaliteta gorko-slatke čokolade raste zajedno s udjelom kakaa. Još se nedavno čokolada sa 30 posto kakaa smatrala kvalitetnom, a danas se ta granica popela na 60 posto. Neke vrste imaju i više od 70 posto kakaa. Jače čokolade sadrže i više masti, ali manje šećera.
Bijela čokolada
Bijela se čokolada temelji na kakao maslacu, a ne sadrži zrna kakaa. Dodani su joj šećer, mlijeko i arome. Atraktivna je kao kontrast tamnoj čokoladi, no nema njezinu snagu arome ni finoću okusa.
Couverture
To je visokokvalitetna čokolada koja se upotrebljava za pripremu glazura i kolača. Trebala bi imati najmanje 32 posto kakao maslaca.