
ULJE i margarin moguće je zamijeniti vodom, vinom, jogurtom… Kako i zašto?
S masnoćama je pripremanje hrane lakše, ajela su ukusnija. Masnoće su, nema sumnje, važan dio cjelovite iuravnotežene prehrane, neophodne su za zdravlje, omogućavaju apsorpcijuvitamina i drugih nutrijenata topivih u mastima, ali imaju jedan velikinedostatak – visoku kalorijsku vrijednost. Srećom, postoje zamjenekojima se mogu pripremiti ukusna i zdrava jela.
Light zamjene
Neke namirnice poput, primjerice jogurta od obranog mlijeka,limunova soka, octa, juhe, vode u pripremanju jela savršena su zamjenaza ulje i maslac.
• Juha ili voda služe za pirjanje povrća (luka, mrkve, celera,češnjaka) bez dodavanja ulja. Dovoljno je u posudu za pirjanje ulitinekoliko žlica vode ili nemasne juhe i povrće zagrijavati na laganojvatri otprilike 5 minuta. Također, služe za prženje, tj. stvaranjezlatno-žute korice na namirnicama (povrću, mesu ili ribi), a da sepritom namirnice ne zalijepe za posudu. Dovoljno je na jednoj žlicitekućine i na jakoj vatri nekolio puta okrenuti namirnicu koju želitepržiti. Nakon toga dodajte još malo tekućine i kuhanje nastavite nalaganoj vatri u pokrivenoj posudi.
• Vino je odlično za kuhanje mesa, ribe, ali ukusan je dodatak ipovrću te umacima. Dovoljno je dva prsta vina uliti u posudu izagrijati na jakoj vatri dok alkohol ishlapi, a hrana dobije okus ihruskavu koricu. Potom smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte nalaganoj vatri.
• Jogurt od obranog mlijeka odlična je zamjena za ulje u umacima skojima se začinjaju salate, mesna jela i povrće. Prethodno garazrijedite s malo vode (2-3 žličice) i dodajte mu mirodije ilizačinsko bilje (metvicu, tabasco umak, vlasac, senf, kari, bosiljak iaromatizirani ocat).
• Ocat i limun, ako se razrijede s malo vode, postaju ukusni začini za salate i odlična su zamjena za ulje.
• Sojin umak dobiva se fermentiranjem soje, zdrav je i ukusan začinza salate, kuhano povrće, mahunarke, a obogaćuje okus i bijelog mesa iribe. Kako ima intenzivan okus, dovoljno je salati, povrću, mesu iliribi dodati samo nekoliko kapi, odnosno najviše jednu žličicu za jednuporciju gotovog jela.
Kako kuhati
Kuhati bez masnoće, a da se pritom jelo ne zalijepi za dno posude, lakše je ako se pridržavate nekoliko savjeta.
U omotu: hrana u omotu priprema se tako da se namirnica najprijepripremi, pospe začinima, a potom položi na list kuhinjskog papira ilialuminijske folije, zamota i kuha u pećnici. Zahvaljujući toploj parikoja se stvori u “omotu”, nije potrebno dodavati masnoću.
Na grilu: zlatna korica, koja se stvori na namirnici, čuva njezinuunutrašnjost mekanom jer onemogućava isparavanje vode i masnoće. Pripečenju na grilu važno je poštivati preporučeno vrijeme pripreme kakojelo ne bi potamnjelo, tj. pregorjelo.
U mikrovalnoj pećnici: kuhanjem u mikrovalnoj pećnici iskorištavase masnoća prisutna u namirnici, dakle nije potrebno dodavati masnoće.
Na pari: namirnice se stavljaju u specijalnu posudu s otvorima nadnu (sličnu cjedilu) koja se postavlja na posudu s ključalom vodom.Kuhanjem na pari namirnice zadržavaju svoj prirodan okus i miris, nelijepe se za dno posude i nije im potrebno dodavati masnoću.
Kuhinjski i alumnijski papir: mogu poslužiti za oblaganje posuda ilimova. Zahvaljujući njima namirnice se ne lijepe za dno posude iako imse ne dodaje masnoća.
Teflon posude: nastale su upravo zato da bi se namirnice mogle pripremati bez masnoća.