
PROBIOTICI su živi i živahnimikroorganizmi koji, ako ih je dovoljno, jamče dobro zdravljeorganizma. Međutim, da bi se neki prehrambeni proizvod nazvaoprobitičkim, nije dovoljno da u sebi sadrži neke bakterije, već morapozitivno djelovati na osobu koja ga konzumira.
Djelovanje probiotika
Probiotici najčešće djeluju na cijeli organizam. No, budući da je uljudskim crijevima prisutno od 70 do 80% stanica našega obrambenogsustava, istraživanja su se usmjerila na djelovanje probiotika ucrijevima. Pokazalo se da probiotici ondje mogu djelovati na višenačina: bore se protiv loših bakterija i smanjuju alergije, a s drugestrane smanjuju kronične crijevne upalne procese. Neki su probioticiodlični u borbi protiv rotavirusa, najčešćeg uzročnika dijareje ipovraćanja kod djece. Oni ne mogu spriječiti tu vrstu infekcije, aliotežavaju prijelaz virusa sa stanice na stanicu, pa dijareja ilipovraćanje traju od dva do tri dana umjesto četiri do pet dana, paorganizam nije toliko iscrpljen. Neki probiotici smanjuju teškoćeprouzročene atopijskim i alergijskim dermatitisom, drugi štiteorganizam od prehlade, dok treći djeluju na rad crijeva. To su najčešćiblagotvorni učinci probiotika na naš organizam.
Možemo li kupujući mliječni proizvod doznati na što djelujuprobiotici u njemu? Nažalost, na proizvodima najčešće pišu samo osnovneinformacije, ali u novije vrijeme ima proizvoda na čijoj su ambalažinavedeni točni učinci probiotika. Treba pažljivo čitati što piše napakiranju: što je više informacija, to bolje. Bilo bi dobro posjetiti iinternetske stranice određene tvrtke, na kojima su navedeni opširnijipodaci o proizvodima ili pak internetske stranice koje se bavezdravljem te pronaći što pišu o proizvodima koji vas zanimaju.
Doziranje
Pozitivno djelovanje probiotika nije upitno, no koliko bismo
fermentiranih proizvoda trebali dnevno pojesti da bismo od njihimali koristi? Najnovija istraživanja pokazuju kako treba unijetimilijardu probiotika dnevno jer manjim unosom nećemo postići željenerezultate. Čini se mnogo, ali u jednome jogurtu ili u nekolikodecilitara probiotskog mlijeka trebala bi biti dovoljna dnevna količinaživih bakterija. Međutim, bilo bi dobro probiotski pripravak uzimati inekoliko puta dnevno jer višak probiotika neće negativno djelovati nanaš organizam. Ne treba smetnuti s uma da takvi proizvodi, ako nisudobro uskladišteni ili su izloženi toplini, mogu izgubiti dio svojedjelotvornosti.
Proizvode s probioticima trebali bismo konzumirati najmanjepetnaest dana kako bismo osjetili poboljšanje stanja organizma. Trebasteći naviku i svakodnevno konzumirati probioticima obogaćeneproizvode, jer će inače pozitivan učinak koji izazivaju u našemorganizmu brzo nestati.
Kako ih jesti?
Konzumenti često dvoje trebaju li uzeti probiotski proizvod natašteili nije presudno uzimamo li probiotike prije ili poslije drugihnamirnica. Ako se uzimaju natašte, probiotici će brže stići do crijevai, bez obzira na povećanu kiselinu želuca, neće izgubiti mnogo odsvojih dobrih svojstava. Uzimamo li ih s ostalom hranom, ostat će uželucu dulje vrijeme, pa će im želučana kiselina više naštetiti. Boljeih je dakle uzimati prije jela ili između dva obroka kako bismo bilisigurni da će bakterije žive stići onamo kamo trebaju.
Mliječne proizvode s probioticima ne možemo pripraviti sami kodkuće jer su probiotske bakterije, za razliku od onih koje se koriste uobičnim jogurtima, crijevnog podrijetla. Vrlo ih je teško proizvesti, au kućnoj radinosti i nemoguće, osobito u potrebnoj količini.