
ZA većinu ljudi prva jutarnja kava predstavlja pravu, malu životnuradost.
Kava djeluje poticajno, olakšava svakodnevni početak radnogadana i pomaže u prevladavanju umora. Već je otprije poznato da se ukavi kriju molekule koje su po svom sastavu polifenoli, odgovorne zaponištavanje štetnog učinka slobodnih radikala na stanične strukture.
Zanimljivo i vrlo zapaženo istraživanje polifenola iz kave proveli su japanski stručnjaci na čelu s doktorom Uto-Kondomčiji su rezultati netom objavljeni. Oni su uspjeli dokazati dakafeinska i ferulična kiselina, dva polifenola sadržana u kavi čija sekoncentracija povećava u krvi nakon konzumacije kave, dovode dopojačanog izbacivanja kolesterola iz stanica pjenastih makrofagasmještenih na perifernim krvnim žilama i to posredstvom “dobrog” iliHDL kolesterola.
Na taj način ti polifenoli djeluju antiaterogeno i čiste krvne žileod nakupina kolesterola. Konačno, vrlo jednostavno i “elegantno” istisu znanstvenici proveli studiju na ljudima kojima su mjerili sposobnost“izbacivanja” kolesterola iz stanica perifernih makrofaga. Rezultati supokazali da se za samo 30 minuta nakon konzumacije jedne šalice kave skofeinom u plazmi ispitivanih pacijenta za 40% povećava sposobnost“izlaska” kolesterola iz specifičnih makrofaga.
Njihova istraživanja u istom broju časopisa Circulation Researchkomentirao je tim znanstvenika koji se bave translacijskom medicinom namedicinskom fakultetu Sveučilišta u Pensilvaniji. U svom komentaru kavusu svrstali u istu grupu namirnica u kojoj je i toliko hvaljeno crnovino. Karakteristika tih namirnica je da zbog sadržaja određenihpolifenola mogu djelovati na prevenciju nastanka ateroskleroze isudjelovati u održavanju zdravlja i elastičnosti krvnih žila.
Međutim, iako su dokazi o blagotvornosti tih namirnica neupitni,potrebno je uvijek imati na umu da se vino i kava koriste umjereno. Zacrnu kavu s kofeinom obično se zna da je blagotvoran efekt onaj koji sepostiže konzumacijom jedne do dvije šalice dnevno.
Čini se tadođer da nije svejedno niti na koji se način kavapriprema: ističe se da je najbolje piti filter kavu ili poznatiespresso jer se tim načinom pripreme dobivaju vrijedni spojevi, asmanjuje nastanak štetnih molekula poznatih pod nazivom diterpenskestrukture. Stoga, uživajte svako jutro uz šalicu dobrog espressa!