
JUGOISTOK Sjedinjenih Država poznat je pod nazivom “pojas srčanoginfarkta”.
Naime, stanovnici tog dijela Amerike imaju 40 posto povećanirizik od srčanog udara, odnosno prestanka opskrbe krvi do mozga,najčešće izazvanog krvnim ugruškom.
Srčanih udara je sve više u Dalmaciji, iako stanovnici tvrde da jedu zdravu hranu, posebice ribu.
No, možda je u ribi, preciznije načinu pripreme, i problem. Naime,istraživanje, koje se još uvijek provodi na 22 tisuće Amerikanaca,upućuje na mogućeg krivca – “prženu ribu”.
Iako mnogi obično jedu dvije ili više porcija ribe tjedno, ta je ribačesto pržena u ulju, što znači da sadrži više kalorija, masnoća ipovećane količine kolesterola.
Američka udruga za prevenciju bolesti srca preporuča konzumiranje ribebogate omega-3 masnim kiselinama najmanje dva puta tjedno, ali pečenu sroštilja ili kuhanu, a nikako prženu.
Prženje ribe u ulju smanjuje hranjive sastojke u ribi koji pridonose zdravlju srca, kaže Virginia Howard, jedna od autora studije Sveučilišta Alabame iz Birminghama.
“Prženjem ribe uništavaju se zdrave omega-3 masne kiseline, ononajbolje za organizam što dobivamo iz ribe”, kaže ona za Glas Amerike.