
Potočarka je trajna vodena biljka koja pripada porodicikrstašica (Brassicaceae), a raste uz potoke, rijeke i možemo jepronaći samo na mjestima gdje je tlo vlažno i čista voda, porednezagađenih vodenih površina. Stabiljka je mesnata i naraste do 40centimetara.
Listovi su sočni različito izrezani, pri dnu jajoliku, a privrhu zašiljeni. Cvjetovi su bijeli skupljeni u štitaste cvatove, acvate od lipnja do listopada. Potočarka je vrlo ljekovita i ukusnabiljka.
Koristi se svježa, a posebno je zdrav svježe iscijeđen so kojipozitivno utječe na jetru, žuč i bubrege. Njeni svježi listovi,koje treba brati u proljeće prije cvatnje, koriste se u narodnojmedicini za čišćenje krvi, kao lijek protiv osipa te bolestibubrega i jetre.
Korisna je i za zdravlje očiju. Priprema se kao salata. Svježabiljka ili sok učinkovita je protiv anemije, pojačava mokrenje,regulira kiselost krvi liječi razne upale, regulira želučanukiselinu i čisti krv. Koristi se još i u liječenju mnogih drugihbolesti kao npr. skorbuta, bolesti srca, žutice, reume i gihta.
Bogata je vitaminima A, C, E, K i D i mineralima željezom,jodom, fosforom, kalcijem i mnogim drugim korisnim spojevima.100grama svježih listova potoćarke imaju energetsku vrijednost od 19kalorija. Prema kemijskom sastavu sastoji se najvećim dijelom odvode 93,3 %. Sadrži bjelančevine (2,2 g), masti (0,3 g) iugljikohidrate (3 g).
Može se koristiti kao salata, začin za salate, sosove, sendviče,kuhana jela, pite i razna druga jela ovisno o vašoj kreativnosti.Može se dodavati i pečenjima kao začin. Kad procvatu nisu pogodneza jelu te ju ne smiju koristiti trudnice i oboljeli od bolestibubrega.
Najbolje uspijeva u vodi koja je blago alkalna. Razmnožava sepomoću reznica ili sjemena. Sije se u svibnju u posude za sjetvu.Za klijanje je potrebno 8-10 dana. Potreban joj je sunčani položaj.Berba slijedi od rujna do cvatnje u svibnju.
Salata od potočarke
Sastojci: 20 kriški pancete, 3 glavice mladoga komorača, 150g potočarke, 2 naranče, 90 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
Postupak: Na lim za pečenje složite red pancete te pecite upećnici oko osam minuta. Komorač tanko narežite po duljini istavite u veliku zdjelu za salatu. Dodajte potočarku i pancetu.Ogulite naranču i razdijelite je na kriške iznad zdjelice dapokupite sok koji će kapati. U zdjelu stavite kriške naranče.Istucite narančin sok i ulje da se dobro povežu. Poškropite salatui odmah poslužite.