
Škrob se nalazi u hrani biljnog podrijetla, biljka takoskladišti ugljikohidrate koji su i čovjekovoj prehrani važan izvorenergije. U pravilu je lako probavljiv, no postoji i škrob kojiodolijeva probavnim enzimima i to je tzv. otporni škrob.
Otporni škrob se nalazi u sjemenkama i cjelovitim žitaricama,druga vrsta otpornog škroba neprobavljiva zbog strukture granula senalazi u nezreloj banani i nekim mahunarkama, treća vrsta se nalaziu skuhanoj pa ohlađenoj hrani.
Otporni škrob utječe na iskorištenje kalcija, potiče rastkorisnih bifidobakterija i suzbija rast patogenih mikoorganizama udobelom crijevu, povoljno utječe na razinu glukoze i inzulina,oksidaciju masnih kiselina i potječe osjećaj sitosti.
Otpornim škrobom se hrane bakterije debelog crijeva pa nastajukratkolančane masne kiseline koje održavaju zdravima stanicecrijeva. S obzirom na svojstva otporni škrob se svrstava ufunkcionalna prehrabena vlakna, a 6-12 grama otpornog škroba ujednom obroku povoljno utječe na razinu glukoze i inzulina.
Namirnice sa otpornim škrobom:
kruh od punog zrna raži – 3,2 grama
bijeli kruh – 1,2 grama
museli – 3,3 grama
banana – 4 grama
grah – 2 grama
grašak -2,2 grama
leća – 3,4 grama
krumpir – 1-1,3 grama
bijela riža 1,2 grama
makaroni ili špageti – 1,1 grama