
Za uzgoj možete koristiti bale slame težine 15 – 25 kg. Natakvoj bali biljke mogu rasti više mjeseci. Iskustvo je pokazalo daje slama od pšenice najbolja.
Potrebno je pri nabavi slame obratiti pažnju na to da jecijela suha. Ako slama nije ravnomjerno suha, biokemijski procesikoji se odvijaju pri raspadanju slame neće biti ujednačeni što nijepoželjno.
U stakleniku širine 3,20 m složite dvije gredice slame. Balesložite 30 – 40 cm od stijenke staklenika. Slažete red od dvijebale s lijeve i desne strane, a u sredini ostavite prolaz.
Bale se mogu postaviti samo na površinu tla ali se mogu imalo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje bala, nemojteukopati više od trećine njihove visine.
Kako je slama suha, bale trebate navlažiti kako bi sepokrenuli željeni mikrobiološki procesi. Po mogućnosti, zanamakanje slame koristite mlaku vodu, i to 40 – 50 litara po bali.Uz vodu dodajte i mineralni gnoj. Ako koristite granuliranognojivo, vodu dodajte u 2 – 3 navrata kako bi se gnojivo polakootapalo i ulazilo u unutrašnjost bale te pomoglo mikrobiološkimprocesima u slami da se počnu odvijati. Gnojivo se može dodavati iu obliku otopine, i to 2 – 3 puta.
Procesi razgradnje slame uz oslobađanje topline isti su kao ioni koji se odvijaju u klijalištu grijanom slamom i stajnjakom,samo što je u ovom načinu stajnjak nadomješten mineralnim gnojivom.Kako bi se tijekom uzgoja zimi taj proces potaknuo da što lakše ibrže započne, staklenik treba lagano zagrijati. Kada proces krene,počne se oslobađati toplina. Temperatura u sredini bale može biti iviša od 40 oC. Nakon prve burne reakcije temperatura se pomalostabilizira i iznosi 25 – 30 oC. Tako će ostati tijekom vegetacijei davati potrebnu toplinu biljčicama.
Krastavci sadrže 31 kaloriju na 100 grama.