
Osim vrlo ukusne salate u kojoj uživamo osobito u proljeće,maslačak je odlična i ljekovita biljka. Iako kod kuće u vrtu imamopuno maslačka nemojmo ga smatrati nepoželjnim korovom već izvrsnimizvorom vitamina C i kalija. Listovi maslačka djeluju diuretički tega upravo zbog toga nazivaju "čistačem krvi". Poznat je i po tomešto pospješuje rad jetre. Maslačak možete pripremiti kuhanjem napari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata.
Čajevi od metvice (Mentha piperita), kamilice i matičnjaka(Mellissa officinalis) sprječavaju povraćanje, gadljivost ipodrigivanje, što se često javljaju u nekih bolesnika s akutnimhepatitisom.
Žlicu matičnjakova lišća prelijte decilitrom kipuće vode,poklopite, pola sata ohladite i procijedite. Svaki sat uzmite žlicučaja, mlakog, toplog ili hladnog, zaslađenog medom.
Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje ilučenje žuči. Potiče apetit, stoga ga ESCOP preporučuje kodprobavnih tegoba, nedovoljna lučenja žuči i manjka apetita.
U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže(čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožnetegobe, pretilost (debljina) i celulit.