
Krumpir pripada među najintenzivnije poljoprivredne kulture.Ima visoke reproduktivne sposobnosti s prinosima od 25-50 t/ha.Zahtjevna je kultura s puno ljudskog rada i poljoprivrednemehanizacije uz veliko ulaganje u repromaterijal (sjeme, gnojivo,zaštitna sredstva i dr.). Ima visoku prehrambenu vrijednost radiobilja škroba, visokovrijednih bjelančevina, vitamina iminerala.
Krumpir je biljka umjereno vlažne klime.Prinos gomolja, njegov broj, krupnoća i kvaliteta ovise o količinii rasporedu padalina tijekom vegetacije. Krumpiru odgovaratemperatura bez velikih kolebanja tijekom vegetacije kao i zavrijeme zimskog mirovanja gomolja u skladištu.
Minimalna temperatura zemljišta pri sadnjimora biti 6-8 °C. Stabljika s lišćem smrzava na -1 do -2 °C.Optimalna temperatura za rast gomolja jest 17-20 °C. Na višimtemperaturama formiranje gomolja i prinosi smanjuju se, a natemperaturi višoj od 30 °C rast gomolja potpuno prestaje.Najpogodniji su lakši tipovi tla – propusna, rastresita,pjeskovitohumusna i pjeskovito-ilovasta tla s mrvičastomstrukturom, bogata mineralnim i organskim materijama, s povoljnimvodozračnim obilježjima. Ne odgovaraju mu teška zamočvarena tla svisokom razinom podzemnih voda. Podnosi kiseliju reakciju tla, aoptimalni pH jest 5,4-6,5.
Kvalitetnom i pravovremenom obradom cilj jestvoriti prorahljeno tlo mrvičaste strukture s dobrim vodozračnimuvjetima. Obrada tla počinje ljetno-jesenskim zaoravanjem ostatakapretkulture na dubinu oko 15 cm kojom sprečavamo razvoj korova igubitak vlage u tlu. Gnojenje stajskim gnojem i unašanje 1/2 PKgnojiva obavimo prije jesensko-zimskog oranja čija dubina iznosi25-35 cm. Prije proljetne obrade unosi se u tlo druga polovica PKgnojiva i 1/2 dušičnih gnojiva koja se zatanjura i obradisjetvospremačem ili roto-branom. Obrada mora biti kvalitetnoobavljena jer omogućava dobar prohodstroja u sadnji i brzo klijanjei razvoj korijenja, što je uvjet za jednakomjerno nicanjegomolja.
Krumpir napada mnogo biljnih bolesti:
a) virusne bolesti
b) bakterijske bolesti
c) gljivične bolesti
Zaštitne mjere koje treba provoditi uztretiranje fungicidima (protiv plamenjače obvezatno):
– održavanje šireg plodoreda
– sadnja aprobiranog sjemena
– kontrola nasada
– odstranjivanje zaraženih gomolja
– dezinfekcija skladišta