
Sirutka se pije poslije treninga jer njezinsastav, osobito proteini imaju veliku ulogu u prehrani sportaša.Sirutka kao lijek može smanjiti stres i depresiju. Postoji sirutkau prahu i svježa sirutka. Evo kako piti sirutku…
Proteini sirutke najveću primjenu imaju uprehrani sportaša. Koriste se kao suplement za povećanje mršavemišićne mase i popravak oštećenja u mišićima.
Proteine sirutke najbolje je uzimati sa vodom,jer ako se uzimaju s mlijekom, kazein iz mlijeka usporiti ćeapsorpciju proteina sirutke.
Zbog toga što povećavaju razinu glutationa iglutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanjeimuniteta.
Pomažu kod sitosti, tako što povećavaju nivohormona koji stopiraju apetit. Proteini sirutke mogu smanjitistres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola ipovećanje razine serotonina.
Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatkakoja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva i kisela sirutkakoja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kiselasirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze imliječne masti.
Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode izsvježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH>5,6), kiselasirutka u prahu (pH<5,1), demineralizirana sirutka u prahu isirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditivu proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza,dok se demineralizirana i sirutka bez laktoze koriste za dječjuhranu.