
Salmonela se najčešće javlja u jajima. Kako prepoznati koji susimptomi salmonele? Koliko traje inkubacija i liječenje? Salmonelase javlja i kod djece i odraslih.
Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele, kojih jepoznato više od 500 različitih tipova, a proširene su međuživotinjama koje čovjeku služe kao izvor hrane. Infekcijasalmonelom sve je češća u razvijenom svijetu.
Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zagađenehrane i to naglo sa zimicom, povišenom temperaturom (38-40stupnjeva C), glavoboljom, bolovima u trbuhu, proljevom ipovraćanjem. Stolice su u početku zelenkaste i rijetke, a poslijemogu postati posve vodenaste.
Kod srednje teških oblika temperatura je povišena 2-5 dana, aproljev traje još nekoliko dana nakon pada temperature. Dehidracija(veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška.Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijevaproširiti krvlju do drugih organa (salmonela vrućica). Kod nekihljudi infekcija može postati kronična, bez nekakvih posebnihsimptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu. Većina ljudiće se uspješno oporaviti od salmoneloze. Mali broj bolesnika možeimati simptome izvan probavnog sustava (npr. artritis). Salmonelozamože biti vrlo ozbiljna, ponekad smrtonosna infekcija kod vrlomladih, starih ili onih s oslabljenim obrambenim sustavom.
Mnoge vrste Salmonella uzrokuju bolest i kod životinja i kodljudi. Salmoneloza se može javiti u malim lokaliziranim epidemijamau općoj populaciji ili u velikim epidemijama u bolnicama,restoranima ili institucijama za djecu ili starije osobe.Najopasnija hrana su kolači koji sadržavaju jaja i mesniproizvodi.