
Kako smanjiti trigliceride koji su povećani? Kakva prehrana jepotrebna uz liječenje? Trigliceridi u krvi koje su njihovevrijednosti?
Vrijednosti ukupnog kolesterola u plazmi trebale bi bitiispod 5 mmol/L, a LDL-kolesterola ispod 3 mmol/L. Međutim, kodosoba koje već imaju kardiovaskularno oboljenje, dakle kod onihkoji boluju od angine pektoris ili su preboljeli srčani ili moždaniudar, vrijednosti ukupnog kolesterola moraju biti još niže – ispod4,5 mmol/L, a LDL-kolesterola ispod 2,5 mmol/L. Poželjnevrijednosti triglicerida su ispod 1,7 mmol/L, a zaštitnogHDL-kolesterola više od 1 mmol/L za muškarce, te više od 1,2 mmol/Lza žene.
Isto tako, ako postoji visoki rizik nastanka kardiovaskularnebolesti (srčanog, moždanog udara ili neke druge kardiovaskularnebolesti), to jest vjerojatnost viša od 5% da se u sljedećih 10godina dogodi kardiovaskularna bolest treba težiti nižimvrijednostima kolesterola, kao i kod osoba koje su preboljelesrčani udar ili imaju anginu pektoris.
Iz prehrane treba izbaciti slijedeću hranu koja povisujetrigliceride:
– alkohol: pivo, vino, žestoka pića
– zasićene masnoće: životinjske masnoće (loj, maslac), svapržena hrana, punomasno mlijeko, sir, vrhnje, masno meso, fast foodhrana
– trans masnoće: hidrogenirane biljne masti (margarin, prženahrana, fast food, komercijalne slastice – kolači, torte, pitekrekeri itd.
– izbjegavati prženu hranu
– šećer: koncentrirani izvori šećera – konzumni šećer, med,marmelada, džem, bomboni, deserti kao što su torte, kolači,sladoled
– pića: voćni sokovi, gazirana pića, sportski napitci, svazasladena pića
– druga hrana: zašećerene cerealije, voćni jogurt, sportskepločice
– škrob i škrobna hrana: peciva, tjestenina, riža, krumpir,pizza, kokice, čips (ova hrana se može jesti, ali u malim porcijamazbog škrobne gustoće, poželjno je koristiti integralne oblikenamirnica koje sadrže škrob)
U prehranu treba uključiti što više slijedeće hrane kojapovoljno djeluje na sniženje razine triglicerida u krvi:
– hrana niskog glikemijskog indeksa
– voće: svježe voće (ne voćni sokovi koji su uglavnom sapovišenom razinom šećera)
– povrće: dnevno se preporuča konzumirati 3 ili više porcijasvježeg ili smrznutog povrća
– kruh i žitarice: izabrati žitarice cijelog zrna -integralni kruh, krekeri, nezašećerene cerealije za doručak, zobenakaša, u prehranu treba uključiti i druge integralne žitarice kao:amrant, proso, quinou, ječam ili heljdu
– vlaknasta hrana: jesti vlaknastu hranu (povrće, integralnežitarice, leguminoze, voće)
– proteini: nemasno krto meso, peradsko meso bez kože, jaja ibjelanjak, kuhane leguminoze (grah, grašak, leća), orašastiplodovi, nisko masni sojini proizvodi; ribu treba konzumiratinajmanje dvaput tjedno
– mliječni proizvodi: koristiti mlijeko sa 1% mliječne masti,jogurte sa manje masnoća, voćne jogurte bez masnoća, sojinepreradevine, sojin sir
– masnoće: 1 žlicicu maslinovog ulja dnevno, 1/4 šaliceorašastog voća (badem, orah, lješnjak, kikirkiki)