
Friteze se nalaze u gotovo svakoj kuhinji. Postoje različitevrste friteza, primjerice, bez ulja, za pomfrit, za krafne i one sažlicom ulja…
Za čišćenje friteze rabite vruću vodu, spužvu i sredstvo zapranje posuđa. Ukoliko vaša friteza ima vadivu posudu, možete justaviti u perilicu posuđa. Kako bi očuvali neprianjujući sloj, nerabite metalni pribor.
Evo kako očistiti fritezu:
1.Ostavite fritezu da se potpuno ohladi. 2. Ulje prelijte uposebnu posudu. Ulje zamijenite novim ako je potrebno. 3. Uklonitefiltere i poklopac iz friteze. Poklopac možete oprati sa vodom isredstvom za pranje posuđa. Neki poklopci mogu se prati i uperilici posuđa (pogledajte posebne upute). 4. Promijenite filter.5. Odvojiva posuda (na određenim modelima) čisti se s vodom isredstvom za pranje posuđa. Ne rabite abrazivna sredstva. Odvojiveposude se mogu prati i u perilici posuđa. 6. Fiksne posude morajuse obrisati papirnatim ručnikom kako bi uklonili tj. upilišto više masnoće. Nikada ne uranjajte fritezu, priključni vod nitiutikač u vodu. Možete fritezu staviti na suhu površinu i uliti unju malo vode i malo sredstva za pranje. Sa spužvom operiteunutrašnjost. Pazite da voda ne prelazi preko ruba i grijača. 7.Izlijete vodu i isperite, dobro posušite. 8. Kućište možeteobrisati sa vlažnom spužvom. To se preporuča napraviti nakon svakeuporabe.
U fritezi se mogu pripremati različite vrste jela: povrće,meso, riba, voće. Možete pripremiti i deserte u fritezi: uštipke,voće, fritule, čokoladne poslastice.