
Kako očistiti bakar? Čišćenje bakra i bakrenih predmeta, cijevii posuđa se čisti sa smjesom kuhanih posija, malo soli, limunovasoka i pepela od cigareta.
Bakar se izriba tom smjesom i ostavi da nekovrijeme miruje . Nakon temeljitog ispiranja treba ga osušiti i jošdok je topao ulaštiti kredom za čišćenje.
Mrlje na bakru čiste se amonijakom, s tim da se prilikomčišćenja pazi da naneseni sloj amonijaka bude što tanji i da se štoprije obriše, jer amonijak jako nagriza kovine. U bakrenu posudu nesmije se ostaviti hrana. Treba paziti da bakar ne dođe u doticaj svlagom jer u tom slučaju potamni (oksidira).
Bakreni nakit s vremenom gubi sjaj, pa ga probajte očistitisredstvom za pranje suđa. Ako na nakitu primijetite mrlje, prvo ihuklonite vaticom natopljenom mješavinom octa i soli. Kako bi vamnakit dobio još ljepši sjaj, istrljajte ga limunovom koricom.