
Čišćenje i održavanje inoxa zahtijeva posebnupažnju. Inoks – posude, bačve, kotlovi, kanalice, žica, karniše,kuhinje, tava, okviri, roštilji mogu se čistiti različitimsredstvima koja se nalaze na tržištu.
Na tržištu je danas široka paleta proizvoda namijenjena upravočišćenju i odražavanju posuđa od INOX-a. No, u tome ćete uspjeti isvojom upornošću uz primjenu uobičajenih sredstava za čišćenjeposuđa. Zbog osjetljive strukture INOX posuđa, ribanje žicom nikakone dolazi u obzir, barem ne kod čišćenja obodnih stranica posude(vanjskih i unutarnjih).
Površinu koja je izložena izravnom utjecaju plamena slobodno semože istrljati žicom, pa čak i abrazivnim sredstvom poput VIM-a,kako bi se uklonile mrlje uzrokovane zagrijavanjem, odnosnoutjecajem otvorenog plamena. Donja površina posuda ionako nijeizložena pogledu, pa tako najčešće i nije zrcalno glatka. Često jei zadebljana, kako bi se dno posude sporije zagrijavalo, a hrana uposudi ne bi zagorijevala i lijepila se za dno posude. Deblje dnodulje zadržava toplinu, pa tako i hrana u posudi ostaje duljetopla, bez potrebe dodatnog zagrijavanja u kraćem vremenu.
Bočne stranice posude, sjajne i glatke, nisu izložene izravnomutjecaju plamena, no za njih se hvataju i talože masnoće. Njihsvakako čistite pod toplom vodom, zagrijanom do temperatureprihvatljive za kožu ruku. Topla voda, poznato je, otapa masnoće,ali ih ne uklanja. Stoga ćete osim tople vode morati primijeniti ineko od kemijskih sredstava (tekućih neabrazivnih deterdženata zapranje posuđa) koje će Vam u tome pomoći. Nakon što ste posudunatopili u toploj vodi i ostavili nekoliko minuta da masnoćeotpuste, vodu izlijete iz posude, a mekom spužvicom za pranjeposuđa natopljenom deterdžentom obrišite njene stranice. Toplomvodom isperite nečistoće i ostatke deterdženta iz posude. Spužvicutakođer isperite te je natopite novom količinom deterdženta iponovno obrišite posudu, a postupak ponovite dok ne osjetite daposuda više nije masna. Osim toga, deterdžent za pranje čaša vašemće nehrđajućem INOX-u dati lijepi sjaj.