
Prirodni lijekovi mogu pružiti rješenje za uravnoteženjerazine šećera u krvi tako što će pomoći osobi da stekne kontrolu,potrebnu za uvođenje trajnih promjena i uživanje u većoj kvalitetiživljenja.
Cimet – istraživanja su pokazala da manje od polažličice cimeta dnevno može pomoći u snižavanju glukoze u krvi zaosobe s dijabetesom tipa 2 (dijabetes neovisan o inzulinu), budućida aktivni sastojci cimeta aktiviraju inzulin.
Ove dobrobiti vrijede samo za vrstu cimeta koji se naziva kasijaili kineski cimet (kasija je vrsta koja se najčešće nalazi u našimtrgovinama, oštre je i peckave arome, snažnog mirisa i niže jecijene od cejlonskog cimeta). Cimet sadrži visoke razineantioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija povezanih svisokom razinom šećera u krvi.
Glukomanan (u vodi topivo dijetalno vlakno,dobiveno iz gomolja japanske biljke Amorphallus konjac) – iako senajviše koristi kao sastojak sredstava za mršavljenje, glukomanansadrži visoke razine vlakana, koja pomažu održavanju razine šećerau krvi pod kontrolom.
Srebrna svilenica (lat. gymnema sylvestre) –tradicionalno ime ove biljke je „razarač šećera", a koristi se uajurvedskoj medicini kao lijek protiv dijabetesa. Istraživanjepublicirano u časopisu Ethnopharmacology pokazalo je da je dnevnadoza od 400 miligrama svilenice dovoljna za snižavanje razinešećera u krvi na duži rok, a neki su sudionici istraživanja nakonuzimanja svilenice prestali koristiti lijekove.
Piskavica – ova trava popularan je tradicionalnilijek za visoki šećer i postoje brojna istraživanja koja sudokazala djelotvornost piskavice u snižavanju visokog šećera, ali ikolesterola.
Kaktus opuncija – klinička su istraživanjapokazala da ova biljka može smanjiti razinu glukoze u krvi i do46%, a najbolje rezultate daje stabljika vrste nopal, koja jetakođer učinkovita i u snižavanju razine LDL (lošegkolesterola),istovremeno zadržavajući razinu HDL (dobrog kolesterola).
Stevija – ovaj biljni zaslađivač nije samo odličnazamjena za šećer – istraživanja su pokazala da ona pomaže usnižavanju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Kurkuma – vjeruje se da ovaj tradicionalniindijski začin ima pozitivan učinak na razinu šećera ikolesterola.