
Dulce de leche (karamelizirano mlijeko)
S kondenziranim mlijekom:
Zagrijte pećnicu na 220°C
ulijte 400 ml kondenziranog mlijeka u plitku vatrostalnuposudu. Umiješajte malo krupne soli.
Položite posudu u drugu, malo veću posudu i ulijte u njuvruću vodu tako da dođe do polovice visine manje posude. Prekrijtesa alu folijom i pecite 1-1/2 sata. Provjeravajte tokom pečenja idodajte još vode ako je potrebno. Dulce de leche je gotov kadadobije lijepu karameliziranu boju. Ohladite
S punomasnim mlijekom:
3 litre mlijeka
1 kg šećera u prahu
1 žličice sode bikarbone
2 štapića vanilije, razrezani na pola po dužini
pomiješajte šećer, mlijeko, sodu i vaniliju u loncu kojem stena dno stavili tanjurić kako se mlijeko ne bi hvatalo za dno lonca.Kuhajte na laganoj vatri oko 3 sata, miješajući svakih 10 minuta,dok mlijeko nije gusto i karamelizirano.