
UN dijeta škrobni dan predlaže da se jedegrah, grašak, mahune, riža, krumpir, slanutak, leća, heljdu, ječam,proso, soju ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu. Postoje brojnirecepti za škrobni dan. Tog dana se pripremaju kuhana ili pirjanajela.
Proljetna juha
(sastojci za 1 osobu)
125 g graška
100 g krumpira
1 žlica brašna
1 žlica ulja
1/2 glavice luka
1 češnja češnjaka
peršin, celerov list
1 manja mrkva
1 rajčica
Na ulju popržite sitno sjeckani luk, dodajtebrašno, isjeckani češnjak, peršinov list, mrkvu (sitno sjeckanu),celerov list. Nalijte vodu i kuhajte pola sata. Izvadite iz juhepovrće propasirajte, vratite ga ponovo u juhu. Zatim dodajtegrašak, na kockice isječen krumpir i rajčicu koju smo isjekli nakocke. Ako je potrebno dolijte još vode i kuhajte dok grašak neomekša.
Složenac od riže
(sastojci za 1 osobu)
12 dag smeđe riže
1 patlidžan
1 rajčica
1 narezana sušena rajčica (u ulju)
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
1 velika žlica bijelog vina
sol, papar, začini
Smeđu rižu skuhajte prema uputi sa pakiranja,vodi dodajte lovorov list. Rajčicu narežite na kockice. Patlidžanogulite i narežite na tanke ploške. Oboje pošpricajte uljem,popaprite, začinite bosiljkom i zatim popržite na ulju na kratko,prvo patlidžan, pa rajčicu. Na dno vatrostalne posude stavite slojriže, sloj prženog patlidžana, opet sloj riže, a na vrh sloj svježepečene i sušene rajčice. Zalijte sokom od prženja rajčice ipatlidžana. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Kad jepečeno poprskajte sa malo bijelog vina. Pokrijte alufolijom da seprožme sa aromom vina i stavite još na kratko u pećnicu. Prijeserviranja začinite peršinom.
Grah na bugarski način
(sastojci za 4 osobe)
2 čajne šalice graha
2 glavice luka
6 češanja češnjaka
2 srednje mrkve
1/2 korijena celera
1 manji limun
5 rajčica
sol, ulje
mljevena crvena ljuta paprika
peršinovo lišće
Skuhajte grah u zasoljenoj vodi. Narežite lukna kolutiće, češnjak usitnite, na tanke ploškice narežite mrkve,celer i limun. Rajčice kratko potopite u kipuću vodu i odmahogulite. Dvije trećine narežite na tanke ploškice, a ostatakusitnite. Luk, mrkvu i celer pirjajte nekoliko minuta da omekšaju.Dodajte usitnjene rajčice (može i pire), posolite i posipajte smalo ljute crvene paprike. Kad je grah omekšao, odlijte vodu iistresite ga u tavu. Po vrhu rasporedite pirjano povrće, ploškerajčica i limuna, usitnjen češnjak i peršin, te do dvije žliceulja. Zapecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 180stupnjeva.