
U bilo koje doba dana uvijek dobro dođe inešto slatko, pa to može biti i džem od smokava ili džem od kupina.Ti džemovi mogu se napraviti i kod kuće, evo recepti…
Džem od smokava
Sastojci:
5 kg zrelih smokava,
šećer.
Priprema:
Smokvama oljuštiti koru, pa ih samljeti.Ispasirati kroz sito da bi se odvojile sjemenke. Dobiveni sokstaviti na štednjak da zavrije, a zatim dodati 1 kg šećera na 5 ldobivenog soka.
Kuhati dok se ne zgusne. Na kraju džem uliti usuhe i tople staklenke, te staviti u pećnicu da se uhvati korica.Kad se zapeče ostaviti da se ohladi, pa povezati tegle.
Džem od kupina
Sastojci.
2 kg kupina
70 dag šećera
limunova korica
Priprema:
U posudu za kuhanje stavite šećer i naribanulimunovu koricu, pa na laganoj vatri zagrijavajte dok šećer nepožuti. Dodajte probrane, oprane i ocijeđene plodove samoniklekupine i na jakoj vatri, neprestano miješajući, kuhajte 20 minuta.Vruću marmeladu ulijte u prethodno zagrijane staklenke za zimnicu,koje zatvorite dvostrukim celofanom namočenim u rum.