
Pravilno posluživanje i serviranje vina jeosobito važno, ali pritom treba znati koje temperature vina sunajbolje i kako izgleda hlađenje vina. Odnosno koja temperatura jeidealna za crno vino, i servira li se bijelo vino rashlađeno na10-12c…
Uvijek se prvo služi bijelo vino, a ondacrveno ili crno. Laka se vina služe uvijek prije teških vina. Starase vina služe nakon mladih vina.
Zlatno je pravilo da je bolje jedna bocaizvrsnog vina nego 5 boca osrednjeg ili lošeg vina.
Temperatura je važna kod služenja vina.Uglavnom bijela vina i rose vina služe se ohlađena u hladnjaku ilina ledu. Suha crvena vina služe se na temperaturi koja je neštoniža od sobne temperature. Šampanjac se služi jako ohlađen uhladnjaku ili na ledu.
Odgovarajuće temperature posluživanja:
Rumenilo, ruža i suha bijela vina: 8-14C
Pjenušava vina i pjenušca: 6-8C
Svjetlo crveno vino: 13C
Deep crvena vina: 15-19C