
Jeste li ikada pili liker od lovora, rogačaili šljiva? Ako niste možete ga i sami pripremiti, evo recepti zalikere…
Liker od rogača
Sastojci:
1 kg rogača
Lozovača rakija
1 gorka naranča
1 limun
Usitnite rogač, razrežite naranču i limuna naploške. Pripremljene sastojke stavite u staklenku i prelijterakijom. Za aromu dodajte prema želji i jedan vanilin štapić.Rakiju sa staklenkom držite 50-ak dana na suncu. Nakon toga juprocijedite i ulijte u staklene boce. Rakija je spremna zadegustaciju.
Liker od šljiva
Sastojci:
500 g šećera
nekoliko klinčića
komadić cimeta
malo orašćića
limunova korica
Priprema:
U staklenku od 3 do 4 litre napuni se dotrećine sa šljivama i doda se šećer, klinčići, cimet, oraščići ilimunova korica. Nalije se rakija i to šljivovica, zatvoripergament papirom i spremi na hladno i suho mjesto. nakon 6 tjedanase procijedi i prelije u boce. Liker od šljiva drži se na hladnom isuhom mjestu.
Liker od lovora
Sastojci:
200 g svježih lovorovih listova
800 ml. rakije
350 g šećera
3.5 dl vode
Priprema:
Napravite sirup od vode i šećera i u ohlađenistavite listove lovora i rakiju. Dobro začepite staklenku, pa jedržite 40-ak dana na suncu. Na kraju ocijedite i ulijte u čisteboce i prije degustiranja neka još malo odstoji.