
Odlučili ste se sami napraviti svoj omiljeniliker. Pa evo recepti za liker od lješnjaka, šipka i lavande moždavam dobro dođu…
Liker od šipka
Sastojci:
50 dag šipka
15 dag šećera
oko 1 l bijeloga ruma
Priprema:
Šipak operemo, obrišimo i odstranimo peteljkei vrhove. Prerežemo po dužini i usitnimo pa pomiješamo sa šećerom.Zajedno premijestimo u staklenku i zalijemo bijelim rumom tako damasa ostane pokrivena.
Zatvorimo i pustimo da stoji na suncu 14 dana,potom držimo staklenku još mjesec dana na sobnoj temperaturi.Povremeno promiješamo. Procijedimo i prelijemo u čiste boce. Nekaliker odstoji još mjesec dana u hladnjaku prije konzumacije.
Liker od lavande i smokava
Sastojci:
7 tamnih smokava
20 dkg šećera
2 dl vode
1 dl rakije
5 suhih pupoljaka lavande
Priprema:
Operite smokve i prerežite ih na pola. Uposudu srednje veličine sipajte vodu i šećer, stavite smokve ikuhajte na umjerenoj temperaturi. Kada ispari polovina tekućinedodajte lavandu. Zatim sklonite s peći i ostavite da se ohladi. Nakraju procijedite sirup te dodajte rakiju. Sve zajedno ulijte učistu bocu i dobro zatvorite. Rashladite liker u hladnjaku i nekaodstoji dva dana u hladnjaku.
Liker od lješnjaka
Sastojci
¼ litre vode
½ kg šećera
20 dkg lješnjaka
5-7 dcl vodke
Priprema:
Voda i šećer se skuhaju u sirup te ohlade. Lješnjaci se lagano poprže i usitne. Uhladan sirup dodajte lješnjake, 5 -7 dl vodke i začine po ukusu(vanilija, cimet). To sve zajedno ostaviti mjesec dana na hladnommjestu i nakon toga procijediti.