
Likeri znaju biti vrlo ukusni, a i ljekoviti.Evo recepti za liker od dunje, liker od drena i liker odjagode…
Liker od jagoda
Sastojci:
1 kg svježih jagoda
1 mahuna vanilije
2 litre vinjaka
1/2 kg šećera
1 litra izvorske vode
Priprema
1. Jagode očistite od peteljki, dobro operitei izmiksajte u pire. Mahunu vanilije zarežite po sredini,sastružite joj srž, pa pomiješajte s 1 litrom vinjaka i dobivenimpireom jagoda. Sve skupa ostavite da odstoji otprilike 14 dana, uvećoj staklenki, na osvijetljenom mjestu. Povremeno sve skupaprotresite ili izmiješajte.
2. Nakon 2 tjedna procijedite kroz gušću gazu.Zakuhajte 1 litru izvorske vode sa 1/2 kg šećera, malo prohladite,pomiješajte s još jednom litrom vinjaka i filtriranim"predlikerom". Ostavite da odstoji na hladnom još četiri tjedna. Popotrebi još jednom sve skupa procijedite kroz gazu. Čuvajte nahladnom i tamnom. Rok trajanja ovog home made likera od jagoda jeoko 6 mjeseci, preporučuje Ordinacija.hr.
Liker od dunje
Sastojci:
1 kg dunja,
1 l ljute rakije,
200 g šećera,
1 štapić vanilije.
Priprema:
Zrele dunje izribati i staviti u odgovarajućuposudu, povezati čistom krpom i ostaviti ih neka stoje 6 dana.Zatim ocjediti i tom soku dodati rakiju, vanili štapić i šećer.Uliti u staklenu posudu i dobro zatvoriti. Tako neka stoji 60-akdana, a nakon toga se procijedi i ulije u stakle boce.
Liker od drena
1/2 litre komove rakije
300-500 g šećera
200 ml vode
dren
Od šećera i vode napraviti sirup. Dodatirakiju i još malo prokuhati. U bocu ubaciti drena do vrha i nalitiprethodnom smjesom. Ostaviti da stoji. Što duže to bolje. Svremenom dobiva crvenu boju. Na kraju se promućka i može se početikoristiti.