
Znate li da se jednostavno kod kuće moženapraviti i liker od badema, liker od gosipne trave i liker odgloga, pa evo recepti…
Liker od badema
Sastojci:
40 cijelih badema
Rakija
Voda
15 dkg šećera
Priprema:
Uzeti 40 cijelih badema, pa ih razbi i usitni.Istresi ih u staklenku i preli s rakijom, da budu pokrivene.Zatvoriti i ostaviti na suncu mjesec dana.
Nakon toga, zakuhati 1,25 dcl vode sa 15 dkgšećera. Rakiju procijedi kroz filter papir, uliti prohlađenu vodusa šećerom i dobro promućkati.
Na kraju sve uliti u boce i ostaviti da stojimjeseca dana na tamnom mjestu.
Liker od gospine trave
Sastojci:
15 grama osušenih cvjetova gospine trave
Limun
Litra rakije
25 dkg šećera
Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pastaviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svakidan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer padržati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da budečišći, ovaj liker se profiltrira.
Liker od gloga
Sastojci:
Plodovi gloga
Rakija
20-30 listića matičnjaka
Šećer
Priprema:
Plodovi se melju i stave u staklenu bocu saširokim otvorom pa se zaliju rakijom; na dvije litre ove smjesedoda se 20-30 listića matičnjaka koji daju likeru posebnu aromu.Boca se zatvori i ostavi se najmanje osam tjedana na suncu.
Sadržaj se potom procijedi, zasladi po ukusuprirodnim medom i razredi crnim vinom.