
Sladoled je osvježenje u svako doba dana igodine. Čuvanje sladoleda mora biti u zamrzivaču. Evo recepti zasladoled od lješnjaka i kave…
Sladoled od lješnjaka
Sastojci:
350 g lješnjaka
slatko vrhnje
5 žumanjaka
200 g šećera
Priprema:
Lješnjak oljuštiti, ispeći i dobro isitniti.Ovu masu preliti sa 500 ml prokuhanog, slatkog vrhnja. Ostaviti dase ohladi.
Posebno umutiti 5 žumanjaka s 200 g sitnogšećera.
Sladoled od kave
Sastojci:
1/2 l mlijeka ili 1/2 slatkoga vrhnja
2 žumanjka
6 dag šećera
4 dag mljevene kave
1 list želatine
1 vanili šećer
Priprema:
Kavu poparimo polovicom mlijeka. Nakonnekoliko trenutaka mlijeko pažljivo ocijedimo. Žumanjke, šećer,ocijeđenu kavu i vaniliju dobro istučemo na pari. Gustu smjesuodmaknemo s vatre i polako umiješamo drugu polovicu mlijeka srastopljenom želatinom. Dobro ohlađenu smjesu smrznemo.