
Čuvanje cikle ovisi je li ona skuhana ilisirova, Cikla je od davnina poznata kao lijek. Željezo i magnezijsu u velikim količinama prisutnu u cikli, dok kalorije su prisutneu malim količinama. Evo kako izgleda kuhanje cikle…
Cikla može u hladnjaku izdržati nekolikotjedana, a poželjno ju je držati u plastičnim posudama. Ciklukuhajte na način da je najprije isperite pod mlazom hladne vode,ali nemojte oguliti korijen, jer će izgubiti svoju žarku crvenuboju. Potom je narežite na komade i kuhajte u slanoj vodi 40-takminuta. Ako odstoji skuhana jedan dan, dobiva na okusu.
Priprema cikle za kiseljenje – potrebnisastojci:
5 kg cikle
1 l alkoholnog octa
3 dag soli (2 čajne žlice)
5 dag šećera (2 jušne žlice)
kim
ploške luka
kockice hrena
Cikla je bogata folatima, željezom imagnezijem, vitaminom C i kalijem. Pomaže kod anemije, poboljšavapamćenje i koncentraciju, ublažava predmenstrualne i menopauzalnetegobe, stimulira limfni sustav i cirkulaciju.
Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45kcal na 100 g svježe namirnice.