
Hladno i suho mjesto je idealno za čuvanječaja. Treba paziti koliki je rok trajanja čaja kako bi ljekovitostčajeva bila u potpunosti. Sušenje čaja, čaj u vrećici, čaj ulistićima svaki od njih je ukusan…
Čaj je vrlo osjetljiv pa se mora čuvati na hladnom isuhom mjestu. Nemojte ga držati, primjerice, pored bijelog luka jerlako prima mirise. Aluminijske posude koje se mogu čvrsto zatvoritisu idealne za čuvanje čaja.
Naravno da je čaj u listićima mnogo ukusniji izdraviji od onog u filter vrećicama, za koje se najčešće korističajna prašina. S vrećicama je lakše, ali su ukus i aromaneusporedivo bolji ako je čaj u listićima.
Glavni ljekoviti sastojci čaja su kofein,teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja… ima još i gume,dekstrina, masti, voska, bjelančevina, tanina…
U zelenom čaju ima vitamina C, B1, B2,nikotinske i pantotenske kiseline. Zeleni čaj je snažanantioksidant i primjenjuje se u mnogim dijetama, gdje treba unositiveću količinu tekućine.