
Prije jela obavezno je pranje voća. Mlazomhladne ili mlake vode operite, primjerice, jabuku, krušku, šljivu,prije nego što krenete s jelom. No, vrlo je bitno čuvanje voća ipovrća, primjerice jabuka, kako bi ono uvijek bilo svježe…
Kod povrća je slična situacija onopovrće kod kojeg se jede dio koji raste ispod zemlje, primjericemrkva, pere se pod mlazom hladne vode, dok ono kod kojeg se jedenadzemni dio onda je dobro oprati povrćem mlakom vodom.
Kako peršin ne bi izgubio hranjive vrijednostinajbolje ga je u juhu stavljati u posljednji čas.
Peršin isjeckajte i u slojevima staviteu staklenu bocu, a između pojedinih slojeva peršina pospite sol.Tako će peršin ostati svjež nekoliko tjedana.
Lišće peršina možete isjeckati izamrznuti u vrećici ili posudici za led, tako ćete uvijek imatisvjež peršin za spremanje jela.
Jabuke se ne „slažu” s ostalim vrstamavoća jer ispuštaju etilen jer ako ostavite jabuku da neko vrijemestoji pored banane, ova će brzo pocrniti
Isto će se dogoditi i ako kivi, mangoili dinju ostavite neposredno pored jabuke. Voće će prebrzo propasti.
Zatim, papriku, krastavce, tikvice, patlidžani rajčicu ne treba kupovati na veliko i stavljati u hladnjak.