
Na različite načine je moguća priprema jaja, pa može senapraviti i namaz od jaja, odnosno pašteta. Evo koja jenutritivna vrijednost jaja, sadrže li kolesterol ikalorije…
Jaje se ne može smatrati kompletnom namirnicom jernedostaju ugljikohidrati i vitamin C, ali je bogat izvor drugihnutrijenta: 100 g jaja sadrži 12.4% bjelančevina, 8.7% masti,znatne količine vitamina B1, B2, B6, A i D, te znatne količineželjeza, fosfora, sumpora i kalija. Sadrži karotenoid lutein kojije esencijalan za održavanje dobrog vida, povoljno djeluje naproces starenja, te smanjuje rizik od pojave određenih oblikaraka. Energetska vrijednost 100 g jaja je 147 kcal.
Trigliceridi jaja bogati su zasićenim mastima,fosfolipidima i kolesterolom. 100 g jaja sadrži 423 mgkolesterola, te se zbog toga vrijedi preporuka o smanjenju unosajaja kod osoba sa povišenim kolesterolom.
Namaz od jaja
1 zelena tikvica
2 veće mrkve
2 žlice isjeckanog peršina
5-6 kuhanih jaja
250 g krem sira
125 g maslaca
1 žlica majoneze
1 žlica senfa
sol i papar po ukusu
Tikvice oprati, zajedno s korom usitniti (izmikasati) iostaviti da stoje sat vremena. Mrkvu očistiti i nasjeckati.Maslac izmiksati i dodati krem sir, žumanjke, majonezu isenf.
Sve dobro izmiješati, dodati mrkvu, dobro ocijeđenetikvice, bjelanjke isjeckana na kockice, peršin, sol i papar. Svezajedno staviti nakratko u hladnjak.