
Namaz od gljiva jedan je od načina kako pripremiti gljive.Evo recept kako se priprema pašteta od gljiva i umak od gljiva svrhnjem…
Sastojci:
25 dag mladih gljiva
1 mala žličica naribanog luka
1 žlica nasjeckanog peršina
3 rajčice
3 dag maslaca
1 žlicu prosijanih mrvica
Očišćene, dobro oprane gljive bacimo u slanu kipuću vodu,kuhamo 8-10 minuta, ocijedimo, istisnemo, fino nasjedamo,pomiješamo s crvenim lukom i peršinom, i na vrućem maslacu 8minuta pirjamo i dodamo mrvice. Zatim maknemo s vatre, dodamosirove pasirane rajčice i dobro izmiješamo. Namaz je dobar itopao i hladan.
Umak od gljiva s vrhnjem
• 20g sušenih vrganja
• 350g šampinjona
• 1luk
• 2režnja češnjaka
• 1žlica sušene majčine dušice
• 150ml bijelog vina
• 200ml vrhnja za kuhanje
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• soli papar
Priprema:
Sušene vrganje stavimo u zdjelicu s vodom i ostavimo da sedobro namoče, a zatim ih ocijedimo i nasjeckamo. U tavi ugrijemodvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnutičešnjak, majčinu dušicu, malo posolimo, te na laganoj vatripržimo dok povrće ne omekša. Zatim dodamo sjeckane vrganje, svezajedno pirjamo 2-3 minute, te ulijemo bijelo vino i ostavimo dana pola reducira. Potom dodamo očišćene i na listiće narezanešampinjone, izmiješamo sastojke, začinimo solju i paprom, te nalaganoj vatri pirjamo 10-ak minuta, odnosno, dok šampinjoni neomekšaju. Pred kraj ulijemo vrhnje za kuhanje, izmiješamosastojke i umak kuhamo do željene gustoće, preporučuje crochef.com.