
Kalup za kuglof potreban vam je da možete pripremitiprimjerice kuglof od sira ili dizanog tijesta. Evo kakopripremiti kuglof i to od sira…
Kuglof od sira
Potrebni sastojci
1/2 kg mekog brašna
1 žličica praška za pecivo
140 g maslaca
200 g šećera u prahu
80 g sjeckanih lješnjaka
300 g svježeg sira
80 g kandiranih kockica naranče
50 g kandiranog miješanog voća
2 žlice suhih grožđica namočenih u dvije žlice ruma
2 jaja
naribana korica jednog limuna
maslac za premazivanje
mljeveni šećer za posipanje
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kuglof namastitemaslacem te pospite brašnom.
2. U posudi izmiješajte prosijano brašno s praškom zapecivo, pa prstima utrljajte maslac tako da smjesa postane krupnomrvičasta.
3. Dodajte i ostale sastojke, šećer u prahu, sjeckanelješnjake, namočene grožđice i kandirano voće. Dodajte sir ikoricu limuna te umiješajte jaja.
4. Tijesto dobro rukama izradite, te ga na pobrašnjenojradnoj površini oblikujte u veći valjak koji ćete utisnuti unamašćen i pobrašnjen kalup.
5. Pecite kuglof 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.Pečen ohladite pa izvadite iz kalupa. Otopite na laganoj vatri 1žlicu maslaca, pa sa svih strana kistom premažite kolač, pospitega još obilno mljevenim šećerom i poslužite uz šalicu tople kave,preporučuje Ordinacija.hr