
Blagdanska jela, uskršnja jelasu između ostalog i šunka u tijestu i pinca pa evo recept…
PINCA
PRIPREMITE:
11 kg oštrog brašna + za lim,
2 instant-kvasca,
20 dag maslaca sobne temperature + za lim,
10 dag šećera,
1 vanilin šećer,
4 žumanjka + 1 za premazivanje,
4 dl mlijeka, 10-15 dag grožđica,
naribanu koricu neprskanog limuna,
2-3 žlice domaće travarice ili lozovače,
sol
Pomiješajte brašna i suhi kvasac. Izradite maslac pa umiješajteu brašno, zatim dodajte obje vrste šećera, koricu, rakiju i sasvimmalo soli. Mijesite i po potrebi dodavajte mlakog mlijeka jertijesto mora biti čvršće od drugih vrsta s kvascem. Stavite natoplo da uzađe, a obujam se udvostruči. Promijesite i podijelite utri dijela pa ih oblikujte pogače. Neka na toplome uzlaze još 20minuta. Zatim premjestite na namašteni i pobrašnjeni lim te svakupogaču triput zarežite prema sredini da bi se površina raspuknula.Namažite ih umućenim žumanjkom. Pecite 50 minuta u pećnici,zagrijanoj na 200 °C, pa i dulje.
ŠUNKA U TIJESTU
PRIPREMITE:
1 kg brašna + za lim,
6 dag kvasca ,
4 dag šećera,
40 dag maslaca + za lim,
5 jaja,
1 žumanjak,
sol,
1 žlicu mlijeka,
komad dimljene šunke težak 1-1,2 kg
Skuhajte šunku. Neka se ohladi u tekućini od kuhanja pa hladnudobro obrišite. U međuvremenu za tijesto namrvite kvasac u 2,5 dlmlake vode. Umiješajte po 10 dag brašna i šećera. Kad taj kvasuzađe, primiješajte preostali šećer i brašno, zatim omekšani maslacte jedno po jedno jaje. Dugo mijesite.
Neka na toplome uzlazi da se obujam udvostruči. Ponovopromijesite pa podijelite na 2 nejednaka velika dijela i jedanmali. Manji dio većeg dijela razvaljajte u oblik šunke. Stavite nanamašten i pobrašnjen lim, a na nj polegnite šunku. Najveći diorazvaljajte da pokrijete šunku. Preostalo tijesto tanko razvaljajtete narežite na tanke i široke rezance. Široki stavite preko sredinešunke, a na to od drugog komada zavezan ukrasni čvor.
Tanke rezance savijte i stavite na spoj donjega i gornjeg dijelatijesta. Pomiješajte žumanjak s mlijekom pa time premažite šunku.Pecite u pećnici, zagrijanoj na 180 °C, pola sata, opet premažitesmjesom žumanjka i mlijeka pa pecite još toliko, a po potrebi idulje da bude posve pečeno, a da korica kruha poprimi zlatnožutuboju.