
Želite pripremiti neki osvježavajući kolač, paevo recept za kolač od ananasa i kolač od limuna…
Kolač od limuna
POTREBNO:
125 g maslaca
175 g šećera u prahu
3 jaja
175 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
2 limuna
50 g šećera
PRIPREMA:
Miksajte maslac sa šećerom u prahu dok ne budepjenasto, a onda naizmjence dodajte jaja i brašno u koje steumiješali prašak za pecivo. U smjesu dodajte naribanu koricu i sokjednoga limuna. Kalup za kolač (ne prevelik) obložite masnimpapirom, izlijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Zatim ogulite koru drugoga limuna te je izrežite na manje dijelove.Pomiješajte s 25 g šećera i ostavite sa strane. Iscijedite dok togdrugog limuna, dodajte mu ostalih 25 grama šećera i zagrijavajtestalno miješajući. Kada se šećer rastopi, kuhajte uz miješanje još2-3 minute dok se ne napravi sirup.
Pečeni kolač nabodite vilicom, pospitemješavinom korice limuna i šećera te zalijte sirupom.
Kolač od ananasa
Potrebno je:
1/4 kg lisnatog tijesta
1 ananas ili jedna konzerva ananasa
30 g želatina
1/2 l soka od ananasa
Priprema:
Lisnato tijesto razvaljajte u koru koja je za2 prsta veća od kalupa za tortu promjera 20 cm. Kalup namočitivodom pa staviti razvijenu koru, koja će prelaziti kraj kalupa.Preko kore poredati kolutove očišćenog isječenog ananasa ilikolutove ananasa iz konzerve, koji je prethodno ocjeđen od soka.Krajeve tijesta koji su prelazili kraj kalupa, formirati prstima upletenicu, visine 2 prsta po granici zida kalupa, pa staviti kolaču pećnicu i peći ga na temperaturi od 200 stupnjeva. Ispečeni kolačizvaditi iz pećnice i preliti ananas želeom, pa ostaviti da se želestegne. Ohlađen kolač narežite na kockice.
Ananas žele se priprema: 1/2 litra soka odananas kompota staviti da prokuha. U međuvremenu 30 grama bijelogželatina razmekšati u hladnoj vodi, izvaditi ga iz vode pa stavitiu vreli sok, smanjiti temperaturu i kuhati ga uz neprekidnomiješanje, dok se želatina sasvim ne otopi. Tada ga skloniti speći, ohladiti i preliti preko kolača.