
Evo makrobiotički recepti za palačinke odheljde, te kako se radi juha od koprive…
Palačinke od heljde
Napraviti elastičnu smjesu od heljdinogi pšeničnog brašna, vode i soli.
Ostaviti da se odmori, zatim stavite u dobrozagrijanu i nauljenu tavicu. Vrijeme pečenja ovisi od debljinepalačinke.
Nadjev za palačinke može biti oparenopovrće.
Juha od koprive
* 500 g vrhova mlade koprive
* 3 žlice brašna
* 1 žlica kiselog vrhnja
* 1 češanj češnjaka
* 2 žlice zobenih pahuljica
* malo soli
* papar
* sjeckani peršin
Koprivu očistiti i skuhati u slanojvodi, ocijediti i nasjeckati. Na ulju napraviti svjetlu zapršku odbrašna i usitnjenog češnjaka, dodati koprivu i malo prodinstati padoliti prvo hladnu pa toplu vodu.
Posoliti, popapriti i pustiti da se kuha pakada je gotovo dodati zobene pahuljice. Neka još jednom zakipi, aonda skloniti s vatre i umiješati kiselo vrhnje i poklopiti daodstoji 10 minuta.