
Postoje različite vrste gljiva, a među poznatijima suvrganji. Evo koji recepti za vrganje i to vrganji u umaku i skrumpirom…
Vrganji u umaku
* 1 žlica suhih vrganja
* 1 glavica luka
* 2 rajčice
* 1 žlica pirea od rajčice
* 1 mrkva
* 5 dag suhe slanine
* 1 dl bijelog vina
* mljevena crvena paprika(slatka)
* malo celerovog lista
* ulje, vegeta, sol
Suhe vrganje dobro operite, potopite ih u hladnu vodu iostavite stajati oko 2 sata. Zatim na zagrijanom ulju popržite nakockice narezanu slaninu i nasjeckani luk, dodajte naribanumrkvu, posolite, pospite vegetom i mljevenom paprikom, zalijtevinom i dodajte ocijeđene vrganje. Zajedno pirjajte kratkovrijeme pa dodajte oguljene i na komadiće narezane rajčice i pireod rajčice i nastavite s pirjanjem oko 10 minuta. Pospitenasjeckanim celerovim listom. Umak poslužite sa žgancima ilipireom od krumpira.
Vrganji s krumpirom
Sastojci
* 0.5 kg vrganja
* 1 kg krumpira
* 1 luk
* 4-5 žlica ulja
* 1 žlica vegete
* 1 žlica crvene paprike
* vrhnje za kuhanje poželji
Priprema
Očistite luk i vrganje i tanko ih narežite. Ogulite krumpiri narežite ga na kriške. Luk propirjajte, dodajte vrganje i maloih miješajte da puste tekućinu, pa dodajte krumpir. Dolijte vodetek toliko da sve bude pokriveno. Neka kuha dok krumpir ne omekša(oko pola sata), začinite vegetom, paprikom i po želji umiješajtekiselo vrhnje.
Ako napravite rjeđe jelo možete mu dodati i okruglice odgriza.