
Koja vegetarijanska jela pripremiti i koji recepti sudobri? Evo recepti kako se priprema vegetarijanska sarma, salatai vegetarijanske lazanje…
Vegetarijanske lazanje
250 g tjestenine za lazanje
2 patliđana
300 g mini rajčica
750 ml mlijeka
250 ml vrhnja za kuhanje
20-ak iskoštenih crnih maslina
1 žlica sjeckane majčine dušice
4 žlice sjeckanog bosiljka
50 g naribanog parmezana
60 g maslaca
60 g brašna
1 žlica umaka pesto genovese
150 g sira goude
1 grančica kadulje
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Za početak naribamo sir, mini rajčice prepolovimo, maslinenarežemo na kolutiće, a patliđan ogulimo, narežemo na kockice istavimo u zdjelu sa slanom vodom i limunovim sokom, kako ne bipotamnio. Kockice patliđana premjestimo na kuhinjsku krpu kako biih osušili, te ih stavimo pržiti u tavu, na ugrijano maslinovoulje, dok ne omekšaju. Tijekom prženja podlijevamo maslinovimuljem, jer patliđan upija puno masnoće. Zatim dodamoprepolovljene mini rajčice, narezane masline, sjeckani svježibosiljak, majčinu dušicu, posolimo, popaprimo, promiješamo ipržimo dalje. Nakon 5-6 minuta prženja, povrće maknemo s vatre dase malo ohladi. U lonac ulijemo mlijeko, vrhnje za kuhanje,dodamo maslac, prosijemo brašno, dobro izmiješamo sastojke i nasrednje jakoj vatri kuhamo 7-8 minuta, stalno miješajućipjenjačom, da umak zgusne. Potom umiješamo umak pesto i postupnododajemo, stalno miješajući, naribani sir. Umak je gotov imaknemo ga s vatre. Dno vatrostalne posude prelijemo s maloumaka, preko njega složimo red tjestenine za lazanje, potjestenini rasporedimo sloj prženog povrća, posipamo ga naribanimsirom, prelijemo s malo umaka i ponavljamo postupak dok nepotrošimo sastojke. Posljednji sloj prženog povrća posipamonaribanim sirom, prekrijemo tijestom, prelijemo umakom, ukrasimogrančicom kadulje i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220°C,40-ak minuta. Gotove lazanje ostavimo da se malo ohlade iposlužimo ih.
Salata od brokule i špinata
Sastojci
* glavicu brokule
* oko 1/4 kg mladog lišćašpinata
* vezica mladog luka
* 10 dag lagane majoneze
* 2 žlice šećera
* 2 žlice octa
Priprema
U cvjetiće brokule, sitno narezani luk i špinat umiješajtepreljev kojeg ste dobili miješanjem octa, šećera imajoneze.
Vegetarijanska sarma
Sastojci:
1 manja glavica kiselog kupusa,
300 g smeđe riže
150 g dimljenog tofua
2 glavice luka
2 žlice nasjeckanog peršina
2 žlice VE-začina
1 žlica mljevenog zrna gorušice.
Priprema:
Rižu kuhamo30 minuta. Nasjeckamo tofu na kockice. Na lukudinstamo prokuhanu rižu, tofu i začine. Savijamo u sarme. Kuhamou 1.5 l vode zajedno s narezanim kupusom 30 minuta.