
Koji su vam recepti za umake najdraži? Evoprimjera za umak od vrganja, rajčice i kozica…
Tjestenina s repovima kozica
Sastojci:
• 600 g morskih kozica, škampa iligambora
• 500 gtjestenine (linguine n°15)
• 1naranča
• 2limuna
• 4režnja češnjaka
• 1žlica sjeckanog peršina
• 120ml maslinovog ulja
• 100 gribanca
• sol ipapar
Priprema:
Prije svega repove kozica odvojili smo odglava i izvadili iz oklopa. U sjekač ulijemo sok od naranče ilimuna, dodamo naribane korice naranče i limuna, očišćene režnjevečešnjaka, ulijemo maslinovo ulje i izradimo umak. Dobiveni umakulijemo u tavu, dodamo očišćene repove kozica i kada zavrije kuhamona laganoj vatri 10-ak minuta. Zatim umak popaprimo, dodamosjeckani peršin, tjesteninu koju smo skuhali po uputama napakiranju, posipamo naribanim sirom ribancem, dobro izmiješamo iposlužimo.
Umak od vrganja
¼ kg svježih varganja
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
½ žlice pileće juhe
½ limunova soka
Varganji se sitno nasjeckaju i 2 – 3 minutepeku na maslacu. Zatim se umiješa brašno, pileća juha i limunov sokte se pokriveno pirja 10 minuta.
Umak od rajčice
Sastojci:
* 4 dl soka od rajčice
* 2 žlice brašna
* 1/2 paprike babure
* mljevena crvena paprika(slatka)
* ulje
* vegeta
* šećer
* sol
Priprema:
Na zagrijanom ulju popržite brašno, dodajtemljevenu papriku, zalijte sokom od rajčice i neprestano miješajteda se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom i žličicomšećera, dodajte komadić paprike pa na laganoj vatri kuhajte oko 10minuta da se umak zgusne. Umak poslužite sa svinjskim pečenjem,pečenom ribom, tjesteninom, pireom od krumpira.