
Postoje različite vrste meda, primjerice, medod koprive, bazge, livade, koprive… Od meda se pripremaju ukusnikolači kao što je medena pita i torta od meda, pa evo recept:
Medena pita
Tijesto:
Na vatri rastopite dvije žlice meda i 2 dkgmaslaca. Na dasku stavite 15 dag brašna i ofurite medom i maslacempa dodajte cijelo jaje, 15 dag šećera i prašak za pecivo te malovrhnja, da tijesto ne bude tvrdo. Razdijelite na tri dijela,razvaljajte i kore ispecite na okrenutom limu.
Nadjev:
20 dag maslaca
20 dkg šećera u prahu i
sok 1 limuna
Dobro izmiješajte navedene sastojke. Posebnoskuhajte 1/2 litre mlijeka sa vanilijom i u kipuće zakuhajte 4žlice griza. Kad se ohladi, umiješajte sve zajedno i nadijevajtedvije kore, a na gornju stavite glazuru od 3 žlice vode, 3 žlicešećera, 10 dag čokolade i 8 dag maslaca.
Torta od meda
Sastojci
190 g isjeckanih badema
150 g meda
40 g maslaca ili margarina
Sastojci za kremu:
640 g jogurta
4 vrećice od 10 g želatina u prahu
sok od 3 limuna
3 vrećice šlaga
5 žlica meda
3 vrećice vanilije
dobro oprana i naribana kora limuna
Priprema:
Kora:
Na laganoj vatri zagrijati med, dodamo maslac,pa kad se otopi u ovu masu stavimo bademe i na laganoj vatri kuhamo10-ak minuta, da dobijemo karamel. Kalup za tortu obložimoplastičnom folijom, podmažemo tankim slojem želatine, ubacimopripremljenu masu i stavimo je u frižider da se ohladi.
Krema:
Izmiksamo želatinu sa 15 žlica hladne vode. Uposebnu posudu sjedinimo jogurt, med, vanilin šećer, struganu korui sok od limuna. Miješamo (ručno, ne mikserom) da dobijemokompaktnu masu. Ovoj masi dodamo želatinu, sve dobro izmiješamo iostavimo da se stegne. Umutimo šlag. Stegnutu masu miješamomikserom uz postepeno dodavanje šlag pjene.
Ovu kremu nasuti preko kore i ostaviti da sehladi u frižideru barem 4 sata.