
Što će se sve uskrsni stol sadržavati ovisi o nama, a i o namaovisi uskršnja dekoracija kako stola tako i doma. Postoje različitauskršnja jela, evo dva uskršnja recepta i to za uskršnju pletenicui punjena jaja sa šunkom.
USKRSNA PLETENICA
2 vrećice suhog kvasa
2 dl tople vode
10 dag margarina
1,5 dl mlijeka
10 dag šećera, 1,5 žličica soli
9 jaja
1 kg brašna, 1 žličica vode
Kvas otopite u mlakoj vodi i ostavite ga da nabuja. Margarinrastopite na laganoj vatri i u njega umiješajte mlijeko, dva dobroumućena jaja i šećer, a na kraju i rastopljeni kvas. Smjesu ulijteu veliku posudu. Postupno dodajte brašno pa umijesite tijesto.Glatku, elastičnu smjesu stavite u nauljenu posudu, prekrijte jukrpom i stavite na toplo da nabuja. Nakon sat vremena, kad nabuja,izvadite tijesto na radnu površinu i malo istucite šakama. Potom garazdijelite na tri dijela. Od svakog oblikujte po valjak dug oko 50cm. Od valjka ispletite pletenicu, ali počnite od sredine da setijesto ne prekine. Spojite krajeve pletenice u vijenac, stavite gana zamašćeni lim i u njega utisnite šest mekano kuhanih jaja upravilnim razmacima. Ostavite tijesto na toplom dok mu se masa neudvostruči. Jedno jaje istucite sa žličicom vode i razmazite popletenici. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva.
PUNJENA JAJA SA ŠUNKOM
Sastojci za 4 osobe
8 tvrdo kuhanih jaja
50 g šunke, sitno narezane
1 mladi luk, sitno nasjeckan
malo sitno nasjeckanog peršina
1 žlica majoneze
1 žličica senfa
timijan
sol
papar
50 g krušnih mrvica
ulje
Priprema jela
1. Razrežite jaja na pola po dužini. Izvadite žumanjke. 4žumanjaka maknite za druge potrebe.
2. Preostala 4 žumanjka pomiješajte sa preostalim sastojcimaosim krušnih mrvica i ulja.
3. Smjesu nanesite na bjelanjke. Posipajte krušnim mrvicama iprelijte sa malo ulja.
4. Zagrijte pećnicu na grill način rada. Jaja rasporedite napapir za pečenje i stavite u pećnicu na 1-2 minute.