
Oblikovanje i priprema njoki nije dugotrajan postupak. Njokedomaće možete napraviti i sami, a za to su vam potrebni krumpir,brašno, margarin, jaje i sol. Kako oblikovati njoke?
Tijesto za njoke
Sastojci:
500 g krumpira
200 g brašna
20 g margarina
jaje
sol
Priprema
Krumpir skuhati u ljusci, oljuštiti ga i pasirati. Na daskustaviti brašno i zamijesiti tijesto, dodajući krumpir i ostalesastojke. Podijelite tijesto na tri dijela, od njega oblikovati trivaljka, a zatim nožem izrezati na jednake komadiće. Od svakogkomadića tijesta napraviti kuglicu. Na sitnoj strani svaku kuglicutesta pritisnuti prstom i malo zaviti. Njoke se kuhaju u kipućojposoljenoj vodi oko 10-15 min.
Njoki s umakom od rajčica
Sastojci:
• 800 gnjoka
• 500 gpelati rajčice
• 3režnja češnjaka
• 1žličica sušenog bosiljka
• 80 gnaribanog sira pecorina
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• sol
• bijeli papar
Priprema:
U prikladnoj tavi ugrijemo maslinovo ulje, dodamo zgnječene ineoljuštene režnjeve češnjaka, te ih na laganoj vatri pržimo jednudo dvije minute da puste aromu. Zatim češnjak izvadimo iz tave, a unju dodamo sjeckanu pelati rajčicu, sušeni bosiljak, posolimo ipopaprimo, izmiješamo sastojke i na laganoj vatri pirjamo 10-akminuta. Za to vrijeme u dosta posoljene vrele vode stavimo kuhatinjoke i kuhamo ih dok ne isplivaju na površinu. Gotove njokeocijedimo, dodamo u pripremljen umak od rajčica, nježno izmiješamosastojke i rasporedimo na tanjure. Njoke posipamo svježe naribanimsirom pecorino i poslužimo.