
Kako oblikovati marcipan i kako napraviti marcipan? Oblikovanjemarcipana nije komplicirano. Evo recepata za torte i oblatne odmarcipana…
Marcipankocke
Sastojci:
400 g šećera
150 g oraha
150 g keksa
125 g maslaca
4 štangle čokolade
1 žlica ulja
Priprema:
Špinovati (malo gušće nego za slatko) 400 g šećera. Dodati 150 gmljevenih oraha, 150 g mljevenog keksa i 125 g maslaca. Masupodijeliti u dva dijela. Prvi dio obojiti sa 2 štangle čokolade.Tijesto rastanjiti u podmazan pleh na 1 cm debljine. Preko ovogdijela staviti preostali dio i poravnati vlažnom rukom, pa prelitiglazurom od 2 štangle čokolade otopljene na tihoj vatri s jednomžlicom ulja.
Torta od marcipana
• 400 gmarcipana
• 3ploške gotovog biskvita za torte
• 2 dlmlijeka
• 100 gšećera u prahu
• 200 gdžema od marelica
• zelena slastičarska boja
MARCIPAN
Sastojci:
za oko 200-250 gmase:
* 100 g sirovog badema
* 100 g šećera u prahu
* po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
* malo arome gorkog badema
Priprema:
Staviti badem u posudus vrućom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu,obrisati suhom krpom i ostaviti preko noći. Za marcipan je bitno daje badem pri mljevenju skroz suh, jer se bolje melje. Za šećernirastvor pomiješati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masaprokuha, a onda je dobro ohladiti.
Pripremljen bademsameljite 2 puta u stroju za mljevenje oraha. Nakon toga pomiješatiga sa šećerom u prahu. Mljeveni badem i šećer u prahu izmiješatižlicom, mješavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat zamljevenje kave, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se nedobije fini prah.
Sada dobiveni prah staviti u kalup, dodati aromui staviti malo rastvora
Mijesite rukom kaotijesto uz dodavanje šećernog rastora. Smjesa treba biti glatka,jednolična i ne smije se lijepiti kod miješanja.