
Htjeli biste pripremiti ribu, ali ne znate kako očistiti ribu.Kako očistiti pastrvu, oradu, brancina, šarana, soma, čisti li sesva riba na isti način? No, čišćenje ribe nije kompliciran, većmalo nespretan posao.
Čišćenjem ribe odstranjuju se nejestivi ili nepotrebni dijeloviribe. Neke ribe imaju po tijelu ljuske koje se lakše ili težeodstranjuju (štuka, linjak, amur, šaran), a neke samo sluz po koži(som, maloljuskavi šaran).
Sve ljuske je najlakše odstraniti pomoću obične vilice, madamnogi za to koriste noževe ili drugi pribor. Počevši od repa premaglavi kosim potezima (ne okomito prema glavi) zadižu se i otkidajuljuske pomoću zubaca viljuške.
Sluz s kože može se odstraniti struganjem pomoću noža ili seriba prethodno prelije jestivim octom, te ostavi par minutastajati, dok ne pobijeli, a nakon toga se puno lakše struže i manjeje klizava.
Za vađenje utrobe ribu treba rasporiti vrhom oštrog noža,počevši od analnog otvora pri repu, plitkim rezom sve do glave.Nakon toga rukom treba zahvatiti i iščupati utrobu. Rukom svakakotreba iščistiti zgrušanu krv i odrezati zaostale komadiće crijeva ianalni otovr.
Škrge treba odstraniti zadizanjem škržnih poklopaca,prerezivanjem i otkidanjem. Oči se mogu, ali ne morajuodstranjivati, a peraje se također mogu odrezati škarama.
Ispirati treba uvijek samo hladnom vodom. Nakon čišćenja iispiranja ribu treba kratko ocijediti.