
Čišćenje i pripremanje hobotnice nije posebno zahtjevan posao.Samo treba znati kako očistiti hobotnicu i kako spremitihobotnicu.
Svježu hobotnicu, prije pripreme, potrebno je očistiti. Prvovrećasti dio tijela hobotnice očistite tako da ga krenete prema vani uklonite utrobu, ali pritom ne odvajate krakove. Vratitehobotnicu u prirodni položaj pa nožićem odstranite oči, a izsredine krakova uklonite zubiće. Na kraju djelomično odstranitevanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite je pod tekućomvodom.
I dok se veće hobotnice kuhaju i peku, manje možete pržiti ilipripremati na roštilju. Prilikom kuhanja hobotnicu stavite u vodutako da joj je glava unutra, a krakovi okrenuti tako da se vidiusni otvor. Voda se ne soli, a hobotnica se kuha, ovisno oveličini, 1–2 sata. Prilikom kuhanja hobotnici se može dodatikorjenasto povrće ili samo začinsko bilje, poput zrna papra,lovorova lista i kriške limuna.
Salata od hobotnice
SASTOJCI :
Hobotnica
2 glavice luka
6 režnja češnjaka
1 list lovora
Sol
maslinovo ulje
ocat
vezica peršina
2 krumpira
2 rajčice
PRIPREMA :
Staviti očišćenu hobotnicu u lonac s neslanom vodom i lovorovimlistom, glavicom luka i dva do tri režnja češnjaka.
Kuhajte je oko sat vremena tako dugo dok ne postane mekana.Izvadite je i iz vode, te nakon što se ohladi narežete ju. Dodatejoj krumpir i rajčicu, a začinite maslinovim uljem češnjakom, lukomi octom.