
Kako očistiti artičoke? Artičoka je ljekovita biljka, koja sepriprema na različite načine i to nakon što završite čišćenjeartiočoka.
Artičoke su po mitologiji nastale kada se Zeus ludo zaljubio ulijepu djevojku po imenu Cynara koja ga je odbila. Kako bi jukaznio, udario ju je munjom i pretvorio u prvu artičoku.
Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika, zajedno sljekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im jevisok udio tvari silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak najetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre ismanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može sezahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.
Cinarin i kafeinska kiselina, tvari kojima je bogata artičoka, upokusima na životinjama pokazali su se kao učinkovitihepatoprotektivni spojevi. Inulin, neprobaljivi ugljikohidrat, imablago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije. Zdravljejetre ovisno je o redovitom pražnjenju crijeva, a u razdobljimazatvora veće je opterećenje jetre. Inulin je ujedno i hrana za«dobre» bakterije u debelom crijevu, te potičući njihov rast iaktivnost potiskuje rast patogenih bakterija u debelom crijevu. Nataj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, aodržava se i zdravlje čitavog organizma.
Danas znamo da je artičoka bogata vlaknima, kalijem, kalcijem,željezom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima zauravnotežen sustav. Poznato je da pozitivno djeluje na funkcijejetre (i tako pomaže sniziti kolesterol u krvi), arteriosklerozu,giht, podržava liječenje hepatitisa i poboljšava žučne izlučevine.Može pomoći sniziti šećer u krvi, poboljšati apetit i probavu,diuretik je i može pomoći kod nekih vrsta migrene. Kako pomažetijelu osloboditi se viška vode i toksina, također poboljšava sjajkože.
Ovo povrće je bogato vitaminom C i vlaknima, a oni služe kaoizvrstan izvor energije. Sa malo kalorija i masnoća, svježeartičoke nemaju kolesterola.
Poput drugih zelenih biljaka, svježe artičoke imaju punoantioksidanta koji sprječavaju neke vrste raka i bolesti srca.Specifična vrsta antioksidanta u artičokama su kvercetin iflavonoid rutin, koji su korisni u borbi protiv bolesti.
Artičoke su bogate kalijem, mineralom koji je općenito dobar zavas, ali i sprječava bubrežne kamence. Budući da su artičoke takobogate hranjivim tvarima i fitokemikalijama, mnogi znanstvenicivjeruju da mogu pridonijeti prevenciji određenih vrsta bolestisrca, raka i urođenih mana.