
Plod i biljka ananas slatkog je i aromatičnog okusa. Ananas jedobar za zdravlje, jedino često predstavlja problem čišćenjeananasa. Pa kako očistiti i oguliti ananas? Jednostavno, uzmitemalo veći i oštriji nož i malo deblje očistite koru ananasa.
Ananas pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Zeljasta jetrajnica koja naraste do metar u visinu i osamdesetak centimetara uširinu. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnogokusa.
Energetski sadržaj 100 g svježeg ananasa iznosi 48 kcal / 202kJ. Od toga je 12% ugljikohidrata, 0,1% masti i 0,5% proteina.
Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mgšto čini 10% RDA).Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mgšto čini 60% RDA).
U sastavu ananasa na 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i34 mg beta-karotena.
Od ljekovitih sastojaka ističe se bromelain, grupa enzima kojirazgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave. No tu nezavršava ljekovito djelovanje ovih enzima. Klinička ispitivanjapotvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kodakutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzavajuoporavak nakon ozljeda i operacija.
Kako bi se ovo svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje sekonzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste zaproces probave hrane. Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća,međutim inaktiviraju se toplinom, tako da sok ili konzerviraniananas nisu dobar izvor ovih enzima pa ga je najbolje konzumiratisvježeg.
S obzirom da je iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivnodjeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokujuaterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom,astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećujustanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogatavitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkogsustava.