
Suhe šljive su kaloričnije od svježih šljiva iu 100 grama suhih šljiva je 227 kcal.
Suhe šljive snižavaju tvz. štetni iliLDL-kolesterol, te mogu pomoći u sprječavanju raka debelogcrijeva.
Betakaroten također pomaže u zaštiti odrazličitih vrsta raka i srčanih bolesti. Bakar može pomoći usprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Čini se da bor pomažeženama u postmenopauzi da zadrže estrogen koji je potreban zaapsorpciju kalcija.
Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijenteuključujući kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnuaktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako povoljan učinak nazdravlje. Ovaj plod u žarištu je znanstvenih istraživanja zbog svogjedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebice neoklorogenske iklorogenske kiseline. Ove tvari, porijeklom iz šljiva,klasificiraju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstvadobro su dokumentirana.
Povoljno djelovanje ovih tvari sastoji se uneutralizaciji izrazito reaktivnih kisikovih radikala, ilipopularno «slobodnih radikala», a dokazano im je i preventivnodjelovanje na očuvanje strukture tjelesnih lipida. Na taj način,ova namirnica pomaže u očuvanju membrana i neurona te stijenkikrvnih žila.
Osim što sadrže vitamine A i C te brojnefitokemikalije, šljive su ujedno izvor vitamina B1, B2, B6, E,minerala kalcija, željeza, kalija i i prehrambenih vlakana.Znanstvene studije ukazale su na pospješenu apsorpciju željeza kodredovite konzumacije svježih i suhih šljiva. Ova sposobnostpripisuje se vitaminu C koji se uz željezo nalazi u ovom plodu.